103 ani de la ”Ultima grenadă a caporalului Mușat”, războinicul fără mână de pe Frontul de Est

Național 14.08.2020 0 comentarii

La un an de la intrarea României în Primul Război Mondial, caporalul Constantin Mușat, războinicul fără mână de pe frontul de est, și-a pierdut viața eroic în 14 august 1917, la Oituz, în timp ce arunca o grenadă.

”Caporalul Constantin Mușat, 1890-1917, a căzut eroic la datorie, apărând cu prețul vieții sale pământul scump al Patriei în ziua de 14 august 1917, pe frontul de pe Valea Oituzului. Prin răpăitul asurzitor al armelor se auzea, mereu, ca o îmbărbătare, glasul caporalului grenadier Mușat: Grenade, băieți, dați grenade!”- inscripţie pe Monumentul ”Ultima grenadă a caporalului Mușat”.

Constantin Mușat, relatează Armata României, a fost unul dintre cei mai importanți eroi ai Primului Război Mondial. Caporalul ilfovean a rămas în memoria colectivă, după ce, fără o mână în timpul luptelor din munți, a refuzat sa fie lăsat la vatră. Soldatul cu un singur braț a continuat războiul aruncând grenade cu brațul rămas.

Soldatul devenit legendă

Grenadierul Mușat, lupta mereu în prima linie, mărturiseau ofițerii regimentului său. Era o sursă de inspirație pentru majoritatea soldaților, rămas cu o singură mână, care arunca grenade și alerga alaturi de ei. Conform Regelui Ferdinand, Constantin Mușat a dat o pildă frumoasă camarazilor săi. A fost una dintre jertfele luptei duse pentru unitatea națională și a rămas în memoria colectivă a românilor, fiind de asemenea unul dintre prototipurile eroilor de război.

Mușat provenea dintr-o familie de țărani agricultori, din județul Călărași. În adolescență a plecat la București, unde s-a calificat în profesia de croitor, pe care avea să o practice în satul natal până la încorporarea în armată.

A efectuat serviciul militar activ în cadrul unei subunități din Constanța a Regimentului 1 Grăniceri, în perioada 1912-1914. După lăsarea la vatră a fost concentrat în cadrul aceleiași unități, care avea să fie dislocată în anul 1915 la Sinaia, ca unitate de gardă regală.

Scotea ”cuiul” cu dinţii şi arunca puternic

Războiul se încheiase pentru caporalul Muşat. Urma să fie lăsat la vatră şi decorat. Decizia militarului i-a uluit pe medici dar mai ales pe cei de la comandament. Constantin Muşat a refuzat trimiterea la vatră şi a solicitat să... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine