Social 11.03.2020 ⋅ 0 comentarii
Ziua Naţională a Meseriilor este sărbătorită la 11 martie, fiind instituită prin Legea nr. 66/2019.
Un prim demers în instituirea unei astfel de zile a aparţinut WorldSkills Romania (WSRo), fundaţie care promovează dezvoltarea de competenţe în meserii prin proiecte dedicate comunităţilor locale, care a anunţat, la 15 iulie 2016, în cadrul dezbaterii "Meseriile - arc peste timp", organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Tinerilor Meseriaşi (proclamată de UNESCO în 2015 şi sărbătorită pe 15 iulie), că îşi propune să iniţieze un proiect de lege prin care să se instituie o Zi naţională a meseriilor, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare şi schimbare a mentalităţii în privinţa importanţei şcolilor de meserii: "În momentul de faţă, copiii şi mai ales părinţii nu mai văd ca o posibilitate reală de a avea o viaţă bună pentru copilul lor în cazul în care acesta urmează o şcoală profesională. (...) Nu mai este o opţiune pentru părinţi şcoala profesională. (...) Trebuie să lucrăm la mentalitate, să avem ample campanii de conştientizare care să arate părinţilor şi viitorilor elevi din şcolile de meserii că este o opţiune reală care poate să le aducă un succes în viaţă şi un trai mai bun (...) Noi ne dorim ca această zi internaţională să fie sărbătorită în România în fiecare an. Vrem ca în România să existe o zi care să coaguleze aceste energii din domeniul meseriilor şi al învăţământului profesional şi tehnic pe plan naţional", a declarat directorul de comunicare şi marketing al Worldskills Romania, Violeta Vijulie.
Totodată, în cadrul dezbaterii s-a precizat că se doreşte ca Ziua naţională a meseriilor să fie dedicată tuturor meseriaşilor, indiferent de vârstă.
În martie 2018, un grup de parlamentari PNL şi PMP au depus, în Parlament, o propunere legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor, precizând, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, că prin actul normativ propus doresc să creeze un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic: "În prezent, sunt 1.195 de instituţii de învăţământ profesional şi tehnic, la care se vor adăuga şcolile duale. Acestea sunt răspândite inegal pe teritoriul ţării. (...) Cea mai mare problemă cu care se confruntă educaţia profesională este imaginea prăfuită şi anacronică pe care o au instituţiile de învăţământ de acest tip. Relansarea învăţământului profesional şi tehnic în România poate fi realmente unul dintre motoarele care pun în mişcare creşterea economică. Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, instituţiile de învăţământ profesional şi tehnic trebuie ... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății