Național 12.04.2021 ⋅ 0 comentarii
La 12 aprilie 2021, este aniversată Ziua internaţională a zborurilor cu echipaj uman în spaţiu, instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 65/271 din 7 aprilie 2011, potrivit www.un.org.
Marcarea acestei zile la nivel internaţional are rolul de a aminti despre începutul epocii spaţiale pentru specia umană, despre contribuţia marcantă a tehnologiei şi ştiinţei spaţiale în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi de consolidare a nivelului bunăstării oamenilor şi statelor, potrivit www.un.org.
La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a fost primul om care a efectuat un zbor în spaţiu. Acest moment istoric a deschis calea explorării spaţiului cu echipaj uman. Explorarea spaţiului debutase la 4 octombrie 1957, când a fost lansat pe orbită primul satelit realizat de om, Sputnik I, produs de Uniunea Sovietică.
Iuri Alexeevici Gagarin a realizat zborul de 108 minute la bordul navetei sovietice Vostok 1. Lansarea navetei a avut loc de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km sud-vest de Baikonour) şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea 65,57 grade. A făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Terra. Zborul a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 şi 25 martie 1961, cu câte un câine la bord şi cu un manechin pe locul pilotului (Sputnik-9 şi Sputnik-10).
O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini din interiorul capsulei, până la ieşirea din orbită. Legăturile radiotelefonice şi telegrafice au fost asigurate pe două frecvenţe de unde scurte (9,019 MHz şi 20,006 MHz) şi pe o frecvenţă în ultrascurte (143,625 MHz). Pe durata misiunii au fost făcute însemnări în jurnalul de bord, s-au executat diferite activităţi demonstrative programate, cum ar fi mâncatul, băutul, şi totodată s-au făcut imprimări pe bandă de magnetofon şi s-a ascultat muzica ce se transmitea de pe Pământ. De asemenea, au fost transmise şi mesaje din cosmos. A fost descris orizontul, curb şi aureolat (închis cu brâie apropiate, divers şi strălucitor colorate) şi s-a cercetat cu atenţie atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină.
Valentina Tereşkova a fost prima femeie care a zburat în spaţiu, pe orbita Terra, la bordul navei Vostok 6, în cadrul unei misiuni la 16 iunie 1963, potrivit history.com şi un.org.
La 14 mai 1981, cosmonautul român Dumitru Prunariu pornea, pe parcursul a şapte zile, în cadrul misiunii Soyuz 40, în prima participare a unui explorator român la un program spaţial.
În data de 10 octombrie 1967, a intrat în vigoare ''Magna Charta a Spaţiului'', cunoscută oficial drept Tratatul privind Principiile de Guvernare a Activităţilor Statelor în Explorarea şi Utilizarea Spaţiului, inclusiv în ce priveşte Luna şi celelalte corpuri cereşti, potrivit un.org.
În prezent, Biroul Naţiunilor Unite pentru Spaţiul Îndepărtat este responsabil pentru promovarea cooperării internaţionale în scopuri paşnice în spaţiu. Acest birou funcţionează ca un secretariat pentru Comitetul Adunării Generale a ONU care gestionează exclusiv cooperarea în scopuri paşnice în ce priveşte spaţiul.
Sursa: Agerpres