Național 08.04.2020 ⋅ 0 comentarii
Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual la 8 aprilie, pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa, notează site-ul Centrului european pentru drepturilor romilor, http://www.errc.org/
Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit www.mae.ro.
Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe "chakra", Imnul internaţional al romilor, "Gelem, gelem", şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde - simbol al câmpurilor înverzite - şi jumătatea de sus albastră - simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, notează site-ul http://artoteca.ro/.
Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.
De asemenea, până în prezent, romii din societăţile europene au avut realizări remarcabile în domeniul activismului şi al angajamentului faţă de cauza lor comună, însă lupta pentru recunoaştere şi împotriva discriminării trebuie să continue în numeroase comunităţi din toată Europa, arată site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
În 2019, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaţionale a romilor, preşedintele Comisiei de miniştri din Consiliul Europei, Timo Soini, aprecia că dificultăţile cu care se confruntă romii rămân o problemă majoră pentru drepturile omului. "În ciuda eforturilor semnificative ale multor guverne din statele membre ale Consiliului Europei, comunităţile de romi continuă să se confrunte cu discriminarea, sărăcia şi excluderea socială. Accesul la drepturile fundamentale, precum sănătatea, locuinţa, educaţia sau ocuparea forţei de muncă nu sunt încă garantate. Acest lucru necesită schimbare", susţinea Timo Soini, citat de site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
În România, la data de 8 aprilie se marchează ''Sărbătoarea etniei romilor din România'', în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţ... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății