Stire 21.10.2020 ⋅ 0 comentarii
Istoricul Mădălin Hodor a ținut să facă câteva precizări cu privire la Alexandru Rafila tatăl, fostul șef al Securității din Arad. Acesta a ajuns din nou în atenția opiniei publice, la aproape 20 de ani de la moarte, ca urmare a faptului că fiul său, medicul Alexandru Rafila, a fost desemnat de PSD să deschidă lista pentru Camera Deputaților de la București.
„Nu mi-am propus neaparat sa intervin în scandalul cu tatăl domnului Rafila, dar cum s-au vehiculat destule in spatiul public poate niste mici clarificări ar putea ajuta.
Alexandru Rafila, tatăl, nu si-a inceput cariera in 1948 ( fișa de pe site-ul CNSAS contine strict activitatea din cadrul Securității, institutie care, dupa cum stiti, a fost formal înființată in acel an), ci chiar din 1945.
Pentru cei care stiu un pic de istorie a comunismului nu spun o mare noutate prin faptul că, în stadiul inițial al instalării la putere, oamenii Moscovei au procedat la capturarea unor instituții de forță. Fostele servicii de informații "burgheze", poliția și jandarmeria au fost ocupate cu oameni loiali comuniștilor, care au acționat în forță în interiorul acestor instituții, pana in momentul in care păstrarea aparentelor nu a mai fost necesară. Lucrurile s-au petrecut simplu: unii au trecut de partea comuniștilor din calcul și lașitate, cei mai mulți au fost "scosi" pe rând și trimiși în închisori. Au fost urmați in pasul doi și de foștii lor colegi, care se iluzionasera ca servindu-i pe comuniști isi vor cumpara siguranta. Nu si-au cumparat-o.
Ei, Alexandru Rafila, tatal , si-a inceput cariera exact in aceasta perioada, direct in functia de comisar șef al Chesturii Poliției Arad. Era șeful Biroului de Siguranță al Chesturii. Adică șeful de facto a ceea ce urma să fie Securitatea. Si asta din 1945, adică imediat după "eliberarea" de către Armata Roșie. Nu e nevoie, cred, sa mentionez ca o astfel de funcție nu putea fi ocupată in acel moment de cineva a cărui loialitate absolută fata de sovietici era discutabilă.
Dovada ca a rămas șef și în 1947, cand Biroul de Siguranță a fost transformat în Serviciu de Siguranță.
Evident, cand Siguranta a devenit in 1948 Securitate, a primit funcția de șef serviciu județean Arad, regiunea Timișoara.
Asta ca sa lămurim puțin perioada in care Alexandru Rafila a lucrat în ceea ce se numeste Securitate.
Nu am date care sa confirme participarea lui la mascararea țăranilor despre care s-a vorbit, dar sunt absolut sigur ca intre 1945 și 1949, o perioada in care represiunea a fost de maximă intensitate, un șef de securitate județeană, mai ales intr-o zona ca Aradul, nu avea cum să nu fie implicat în acțiuni de poliție politică. Decesul, survenit în 1998, a impiedicat CNSAS sa il verificare și să promoveze o acțiune în instanță.
Ceea ce nu înseamnă că adevărul despre activitatea sa nu va iesi cândva la iveală.
LE. A. Si locul de naștere este Hamutati (Hămutați) URSS. Nu am gasit date despre localitatea respectivă”, a scris pe Facebook istoricul Mădălin Hodor.
Foto: aktual24.ro
Sursa: ARQ