Sănătate 28.04.2023 ⋅ 0 comentarii
Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună care afectează peste 1 miliard de oameni din întreaga lume. Cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dieta regulată, în special a celor bogate în nutrienți specifici precum potasiu și magneziu, reduce nivelurile de tensiune arterială.
Iată câteva alimente pe care le puteți consuma pentru a menține tensiunea arterială la o valoare echilibrată:
Citrice
Citricele, inclusiv grepfrut, portocale și lămâi, pot avea efecte puternice de reducere și echilibrare a tensiunii arteriale. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și compuși vegetali care pot ajuta la menținerea sănătății inimii prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu de 5 luni efectuat în Japonia a demonstrat că sucul de lămâie consumat zilnic și combinat cu o rutină sănătoasa ce presupune mișcare precum mersul pe jos a fost semnificativ corelat cu scăderea valorilor TAS, efect atribuit conținutului de acid citric și flavonoizi ai lămâilor.
Cu toate acestea, grepfrut-ul și sucul de grepfrut pot interfera cu medicamentele comune de reducere a tensiunii arteriale, deci este important să discutați cu medicul înainte de a adăuga această fruct în dieta voastră.
Somonul
Somonul și peștii sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, ce au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Acești acizi grași pot ajuta la reducerea nivelurilor de tensiune arterială prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de celule care constrâng vasele de sânge, numite oxilipine. Studiile au legat consumul crescut de pește bogat în omega-3 cu niveluri mai scăzute ale tensiuni arteriale și reducerea riscului de hipertensiune.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru curățarea vaselor de sânge. Într-un studiu efectuat, s-a observat că administrarea zilnică a 3 grame de ulei de semințe de dovleac timp de 6 săptămâni a dus la o scădere semnificativă a nivelului tensiuni arteriale, în comparație cu grupul care a primit placebo.
Lintea
Lintea este bogată în nutrienți, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că și lintea poate ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de tensiune arterială.
În concluzie, aceste cinci alimente pot fi ușor de inclus în dieta și pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea inimii tale. Cu toate acestea, este important să discutați întotdeauna cu medicul specialist înainte de a face schimbări semnificative în dietă, mai ales dacă suferiții de anumite afecțiunii.