Stire 30.07.2020 ⋅ 0 comentarii
Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri, spune profesorul de istorie Cristian Stoica.
”Faptele trebuie relatate în mod obiectiv. De multe ori, fiind arădeni, suntem subiectivi atunci când vorbim despre Arad și despre înaintașii care au adus glorie orașului. De aceea am considerat că este bine să readucem la lumină scrierile academicianului Ștefan Pascu despre Arad”, spune profesorul.
Cine a fost academicianul Ștefan Pascu?
Ștefan Pascu s-a născut în 1914 la Apahida în județul Cluj. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A studiat la Academia di Romania din Roma, fiind și laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică din Vatican. Doctoratul în istorie și filosofie îl va obține în 1942.
Traseul profesional a fost excepțional. Ștefan Pascu a fost pe rând profesor, decan și rector (timp de 8 ani) la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru activitatea științifică pe tărâmul istoriei este ales membru al Academiei Române. A condus timp de 16 ani secția de istorie a Academiei Române fiind și Președintele filialei Cluj a Academiei. Din anul 1975 a fost Președinte al Comisiei de demografie istorică.
Lucrările istorice publicate au fost numeroase la fel și premiile primite ca urmare a bogatei activități de cercetare.
Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu
Academician și Președinte al Secției de Istorie a Academiei Române Ștefan Pascu făcea următoarea caracterizare:
”Primul deceniu al secolului al XX-lea a însemnat un pas înainte în toate domeniile de activitate în viața națiunii române din Transilvania. Aradul își păstrează, își sporește chiar locul și rolul. Orașul devine centrul presei românești și unul din centrele culturale cele mai de seamă ale tuturor românilor.
Este, în aceste condiții, pe deplin explicabil, rolul hotărâtor al Aradului în pregătirea și Înfăptuirea Marii Uniri din 1918 ...La Arad și-a desfășurat activitatea, timp de o lună Consiliul Național Central Român... (Primul Guvern al Transilvaniei-n.n.). La Arad și-a avut sediul comanda gărzilor naționale românești... Aici la Arad, se hotărau, prin desbateri în cel mai democratic spirit al vremii aceleia, toate măsurile premergătoare ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia...
De aici, de la Arad, s-a organizat adunarea cu caracter plebiscitar, care a hotărât unirea pentru totdeauna a Transilvaniei cu România, și tot la Arad s-a redactat hotărârea istorică de unire. Cinste arădenilor pentru înțelepciunea dovedită cu prilejul pregătirii și înfăptuirii celui mai însemnat eveniment din istoria multiseculară a poporului român.”
Un mare dascăl
Cu puțin timp înainte de împlinirea a 50 de ani de la mărețul act de la 1 Decembrie 1918 Ștefan Pascu i-a adunat pe studenții din anii terminali ai Facultății de Is... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății