Stire 13.08.2024 ⋅ 0 comentarii
Temperaturile ridicate își vor face simțită prezența pe teritoriul județului nostru, astfel că în perioada 13-15 august 2024, județul Arad se află sub incidența avertizării meteorologice de cod galben și portocaliu, manifestat printr-un val de căldură și disconfort termic accentuat, temperaturile maxime încadrându-se între 35 și 37 grade.
În acest context, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite pe timpul perioadei caniculare, pompierii arădeni vă recomandă:
Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11:00 – 18:00.
Purtaţi pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise.
Hidratați-vă corespunzător, fără a aştepta să apară senzaţia de sete și consumați fructe și legume proaspete;
Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
De asemenea, pe tot parcursul verii, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile, lacurile sau marea pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice în timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” al județului Arad, recomandă:
Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.
Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.
Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.
Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
Risc major de propagare rapidă a incendiilor - vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
Pericol pentru vieți omenești și bunuri - incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Impact negativ asupra mediului - distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.
Mai multe informații despre modul de comportare pe timpul perioadelor caniculare pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență:https://fiipregatit.ro/ghiduri/canicula-despre-8-17#despre-67
Sursa: ARQ