Stire 19.03.2020 ⋅ 0 comentarii
În situații de criză, cum ar fi această perioadă în care ne aflăm, consumatorii tind să cumpere, cumpere, cumpere cât mai multe produse alimentare sau sanitare.
Este foarte important să ne menținem calmul și să ne planificăm mesele astfel încât să nu ajungem să facem risipă alimentară şi automat risipă financiară, de energie, apa si in final ne risipim si viata.
Trebuie să ținem cont întotdeauna ca înainte de achiziționarea unui produs să citim întotdeauna eticheta și să ținem cont de:
- Termenul de valabilitate
- Condițiile de depozitare și păstrare ale alimentelor și produselor cumpărate
- Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare
- Este foarte important să ajungem acasă cât mai repede pentru a depozita corect și la timp alimentele (frigider/congelator)
Mâncarea este viață. Iubim mâncarea atât de mult, încât uneori ajungem să cumpărăm în exces, să comandăm mai mult decât avem nevoie, sau să pregătim mai multă mâncare decât este necesară. Din nefericire, această mâncare ajunge de multe ori la coșul de gunoi. Astfel, ajungem la o risipă alimentară ce ar putea fi evitată.
- Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță
- Uită-te la ce ai în frigider și în dulapuri înainte de a face lista.
- Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături.
Mai multe informaţii regasiti in acest video : https://www.youtube.com/
Trebuie sa fim atenti si la diferenta intre ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la”, informatii regasite pe eticheta produselor
Aproape 40% dintre europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs, nerealizând care este diferența dintre ”a se consma înainte de ” și ”a se consuma până la”. E important să clarificăm acest lucru, pentru a evita risipa alimentară:
Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.
Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.
Stiaţi că… păstrarea alimentelor în frigider
Nu puneți farfurii calde în frigider. Răciți farfuriile cât mai rapid posibil (ideal ar fi în cel mult 2 ore). Nu uitați să puneți un fel de capac peste farfurie pentru a reduce riscul de contaminare.
Folosiți etichete sau alte metode pentru a marca produsele din frigider. Puteți evita risipirea multor alimente dacă marcați pe acestea ce sunt și când vor expira. De exemplu, puteți folosi etichete de culoare roșie pentru produsele pe care trebuie să le consumați mai repede.
Mai multe informaţii regăsiţi în acest video : https://www.youtube.com/
Stiaţi că … păstrarea alimentelor în congelator
Produsele alimentare ar trebui să fie acoperite și închise cu atenție în materiale sau caserole rezistente împotriva umezelii sau a vaporilor, astfel încât aerul să nu poată intra, iar umezeala să nu poată ieși sau să se evapore (altfel mâncarea ar putea să capete arderea congelatorului). De exemplu, puteți folosi caserole din sticlă, metal sau plastic sau saci care nu conțin BPA și sunt marcați ca fiind rezistenți contra congelării.
Scrieți data la care congelați alimentele pe pungă sau container, pentru a știi care este durata de timp în care a fost congelată.
Mai multe informaţii regăsiţi în acest video : https://www.youtube.com/
IATĂ O LISTĂ A ALIMENTELOR CARE POT FI CONGELATE LA -18 GRADE CELSIUS
Igiena este importantă întotdeauna, la fel ca și alimentația sănătoasă, nu doar în momente când se creează panică. O alimentație sănătoasă = un aport corect de vitamine și nutrienți care duc la un sistem imunitar puternic.
O igienă corectă se impune întotdeauna nu doar din motive „estetice”, dar și pentru că ne protejează de microbi.
“În concluzie, citește eticheta, nu uita că ingredientele sunt în ordine descrescătoare și dacă vezi tot felul de denumiri foarte ciudate și de neințeles, descarcă aplicatia InfoCons unde ai și dicționarul pentru protecția consumatorilor și în acest mod afli ce sunt respectivele substanțe. Informându-te, vei putea alege în cunoștiință de cauză .Nu uita! InfoCons este alături de tine!”
– Sorin Mierlea, Preşedintele Asociaţiei InfoCons
Sursa: InfoCons