Aurescu şi Dîncu au pledat la reuniunea miniştrilor de externe şi ai apărării din UE pentru coordonarea UE cu NATO și SUA și pregătirea de măsuri ferme pentru descurajarea Rusiei

Politic 14.01.2022 0 comentarii


Miniștrii de externe și ai apărării din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au discutat joi, la Brest, sub auspiciile președinției franceze a Consiliului UE, situația de securitate din vecinătatea estică pe fondul acumulărilor militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina și a propunerilor de securitate pe care Moscova le-a avansat Occidentului, cerând limitarea extinderii NATO și retragerea forțelor aliate de pe teritoriile statelor care au aderat la Alianță după 1997, inclusiv România, scrie caleaeuropeana.ro.

În acest context, miniștrii români Bogdan Aurescu și Vasile Dîncu au afirmat „îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare ruse în vecinătatea estică”, precum și necesitatea dezescaladării situației.

„Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra acestora și a accentuat importanța unității UE, în baza principiilor și valorilor comune, și a continuării pregătirii adoptării de măsuri ferme și credibile de descurajare a Rusiei, inclusiv sancțiuni, care să fie adoptate în cazul continuării abordării agresive, de escaladare, din partea Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienței Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. A accentuat nevoia de dezescaladare concretă a situației de securitate, precum și faptul că încercările de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene rămân inacceptabile”, arată sursa citată. 

De altfel, șeful diplomației române afirmase și anterior reuniunii că le va propune omologilor săi europeni ca Uniunea Europeană să pregătească un nou set de sancțiuni la adresa Rusiei care să fie adoptate în cazul în care este necesar, și anume în contextul unei ofensive militare a Moscovei împotriva Ucrainei.

Conform unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, ministrul Dîncu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare ruse în vecinătatea estică, apreciind că, alături de alte acțiuni hibride, astfel de acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă a Federației Ruse vizând creşterea influenţei în zonele de interes, concomitent cu limitarea parcursului european al statelor din vecinătatea sa.

Oficialul român a evidențiat și importanța cooperării și coordonării cu NATO și SUA în vederea detensionării situației din zonă.

Separat, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a punctat că reuniunile de la Brest au fost un prilej „de a exprima sprijinul Uniunii Europene față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. El a subliniat că dialogul occidental cu Rusia a început, însă poziția UE este aceeași.

Intraţi AICI pentru detalii.

Sursa foto: caleaeuroeana.ro


 

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine