Balta Bagher de la Pâncota va deveni o zonă de agrement pentru pescari și locuitorii orașului

Stire 03.07.2020 0 comentarii


Orașul Pâncota a fost atestat documentar la 1202-1203, având un trecut economic foarte înfloritor, atât datorită culturii viței-de-vie, dar mai ales datorită a fabricii de mobilă înființată încă din anul 1912. Materialul lemnos necesar fabricii a fost adus în trecut din pădurile de pe valea Arăneagului cu mocănița forestieră, însă Pâncota avea și o fabrică de cărămidă din pământ ars. Materia primă pentru cărămidă era excavată dint-un loc apropiat fabricii numit de localnici „Bagher”.

Fabrica și-a continuat producția până după anii ʼ90 când și-a oprit activitatea în totalitate, însă pe locul excavării s-au format două bălți cu apă care în câțiva ani au devenit punctul de atracție pentru pescarii din zonă.

Nici vânătorii nu au ocolit aceste bălți în timpul sezonului de vânătoare unde în timp vegetația acvatică s-a instalat astfel că iarna acolo stau și rațele sălbatice. De asemenea, vegetația din jurul bălților a făcut ca zona să fie oarecum sălbatică, fiind un paradis atât pentru păsări, cât și pentru pescarii dornici de liniște în natură.

Și fiindcă balta are un potențial bun din punct de vedere pescăresc , primarul orașului Pâncota, Dan Pocrișer, s-a gândit încă de anul trecut la acest aspect dorind să pună această zonă în valoare, însă nu înainte de a se documenta din punct de vedere juridic și topografic cu privire la acea zonă. Apoi a convocat toți pescarii pâncotani, gândindu-se la oamenii comunității, pentru o consfătuire cu privire la baltă, îndemnându-i pe aceștia să se constituie într-o asociație de pescuit pentru a putea gestiona balta, însă din păcate nu s-a găsit nimeni care să constituie o asociație.

Încă de anul trecut primăria a curățat zona și a deschis căii de acces auto în zona celor două bălți de pescuit, astfel încât să se poată ajunge acolo cu autoturismul. Prioritatea asfaltării străzilor din oraș și pandemia din acest an au întârziat oarecum punerea în valoare a zonei Bagher, ca investiție dar nu și din punctul de vedere al documentației. Din hărțile topografice reiese că acolo există un drum care delimitează balta de terenurile agricole, dar pe teren realitatea este cu totul alta, pământul fiind excavat pe locul unde trebuia să fie drummul, astfel încât în ședința de consiliul local s-a luat hotărârea de a se reface drumul, aducându-l la cota inițială. Pentru a nu mai genera alte investiții pentru realizarea drumului, s-a luat hotârârea ca materialele de construcție rezultate din dărâmături să fie depozitate pe locul vechiului drum până la ridicarea locului la cotele inițiale, binențeles terenul fiind deja pichetat de un inginer topograf. Depozitatea materialelor rezultate din dărâmături vor fi verificate de angajați ai Primărie, astfel încât să nu fie depozitate și materiale de altă natură. De asemenea în zonă a fost extinsă rețeaua de supraveghere video astfel încât să nu se depoziteze și gunoaie în zonă. „Din păcate am avut și cazuri când am fost nevoiți să aplicăm amenzi celor care au aruncat gunoaie în zonă și în continuare supraveghem zona permanent, pentru că ne dorim punerea ei în valoare. Avem și un proiect de viitor pentru această zonă, astfel încât vom monta băncuțe și coșuri de gunoi în jurul bălții în cel mai scurt timp, apoi vom amenaja și o plajă cu nisip, dorind ca în viitorul apropiat să atragem fonduri, printr-un proiect cu finanțare fie europeană, fie de altă natură, care să ne permită transformarea aceastei zone într-o oază de liniște, astfel încât pâncotanii să beneficieze de toate condițiile de a petrece timpul liber în natură, iar locul pe care noi îl numim acum balta Bagher să devină un parc frumos în mijlocul naturii”, a declarat primarul Dan Pocrișer.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine