Bani din bugetul CJA pentru construirea Complexului Matern-Pediatrie

Local 09.12.2022 0 comentarii


Consiliul Judeţean Arad a alocat, în această săptămână, suma de 5,5 milioane euro pentru cofinanţarea celui mai important proiect al Aradului în domeniul sănătăţii publice – construirea unui spital, Complexul Matern-Pediatrie! Valoarea totală estimată a noului spital, care va îngloba toate specializările pentru copii, este de 115 milioane de euro.

Consiliul Judeţean a făcut astăzi publice noi date referitoare la construirea Complexului Matern-Pediatrie. Astfel, proiectul propune realizarea unei construcţii pe 10 niveluri: demisol, parter, 7 etaje plus un etaj tehnic şi heliport.

„Investiţia are valoare mare, dar dacă nu îndrăznim să gândim o soluţie globală, integratoare, pentru secţiile de pediatrie de la spital, nu vom rezolva problemele de acolo. Astăzi secţiile pentru copii funcţionează împrăştiate în mai multe clădiri, pe străzi diferite. Unele dintre aceste clădiri sunt revendicate, altele sunt degradate. Aradul are nevoie de un spital de copii corespunzător vremurilor pe care le trăim, nu anilor 1800, când au fost construite câteva dintre secţiile actuale. Dacă nu construim un spital nou, ci doar rostogolim problemele existente, nu va fi bine pentru nimeni. Categoric, acest Complex Matern-Pediatrie are nevoie de susţinerea largă a tuturor arădenilor, a administraţiei, a mediului de afaceri, a societăţii civile, pentru că este pentru generaţiile următoare, va fi funcţional cel puţin jumătate de secol, dacă nu chiar peste 100 de ani”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp.

Clădirea va cuprinde:

* Secţia Pediatrie I destinată grupei de vârstă 0-3 ani;

* Secţia Pediatrie II destinată grupei de vârstă 3-18 ani;

* Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică;

* Bloc Operator;

* Chirurgie Pediatrică;

* Secție Anestezie și Terapie Intensivă destinată grupelor de vârstă 0-18 ani de tip

medical cât și chirurgical și destinată pacientelor din Secția Obstetrică Ginecologie;

* Serviciul Sterilizare;

* Farmacie;

* Secția Obstetrică- Ginecologie (Compartimentul Obstetrică se împarte în Obstetrică

patologică și Obstetrică fiziologică), cu bloc de nașteri şi bloc operator;

* Secția Neonatologie, Compartimentul Biberonerie, Ambulator integrat;

* Serviciul Epidemiologie,

* Spitalizare de zi;

* UPU pediatrie;

* Camera de gardă pentru Secția Obstetrică- Ginecologie;

*UTS;

* Serviciul Radiologie,

* Serviciul de internare - externare pacienți;

* Unitatea de igienizare sanitară pentru pacienți (garderobă pacienți);

* Vestiar personal.

Complexul Matern-Pediatrie va avea un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă, după cum urmează: Secţia Pediatrie I – 40 paturi; Sectia Pediatrie II – 46 paturi; Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică - 45 paturi din care 10 paturi aparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; Secţia Neonatologie – 80 paturi din care 15 paturi terapie intensivă nou născuți, 15 paturi prematuri și 15 paturi aparținători; Secția Obstetrică Ginecologie – 90 paturi. Spitalul va avea si un numar de 23 paturi pentru spitalizare de zi.

Foto: Arhiva


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine