Stire 06.12.2022 ⋅ 0 comentarii
Sărbătoarea Națională de 1 Decembrie este o zi în care ne amintim întotdeauna că înaintașii noștri s-au jertfit pentru țara asta, de aceea merită toată cinstea și recunoștința noastră, merită să ne amintim că fără jertfa lor astăzi nu era cu putință să purtăm numele de români. Peste tot în țară se mai simte românește în ciuda faptului că mulți vor să ne dezbine ca neam și țară dar totuși... românul nu a uitat de tricolorul strămoșesc, iar pe român îl aduni numai sub steagul tricolor.
Și la Bârzava s-a sărbătorit așa cum se cuvine ziua de 1 Decembrie, pentru că de curând în fața frumoasei primării din comună se înalță un monument dedicat celor care au căzut în cele două războaie mondiale, feciori plecați din comuna Bârzava, care nu s-au mai întors niciodată în locurile natale, dându-și viața pentru neam și țară. La ceremonia de depunere a coroanelor de flori au participat cadre militare din subunitatea de pompiei Bârzava și reprezentanți ai administrației locale în frunte cu primarul Gabriel Faur și viceprimarul comunei Ioan Jitari, care au depus de asemenea o coroană de flori în memoria celor căzuți pe câmpurile de bătălie. Acest monument a fost ridicat la inițiativa primarului Gabriel Faur, ca un omagiu și recunoștință adus eroilor din Bârzava. „Este de datoria noastră ca Primărie să ne cinstim eroii care s-au jertfit pentru țara noastră și totodată este o aducere aminte pentru urmașii noștri, că acești eroi au făcut parte din comunitatea noastră cu zeci de ani în urmă, iar noi avem obligația morală de a-i aminti, pentru că jertfa lor nu trebuie să fie uitată de generațiile următoare. De asemenea avem și și bustul lui Iosif Conta, maestrul dirijor al Flarmonicii din București născut la Bârzava, pentru care urmează să construim și un soclu, tot in fața primăriei, dar asta numai când timpul o va permite”, a spus primarul Gabriel Faur.
Despre Monumentul Eroilor din Bârzava ne vorbește însuși cel care l-a creat. „Monumentul se înscrie în spațiu print-o formă octagonală, având pe toate laturile gravate în piatră numele eroilor din cele opt sate aparținătoare comunei, căzuți în Primul și Al II-lea Război Mondial. Plăcile cu numele eroilor sunt prinse pe o structură din beton armat, iar în partea superioară are un vultur din bronz. Piatra folosită este una care se pretează foarte bine atât ca și culoare, cât și rezistență la intemperii. Ca realizare și înscriere în spațiu, cred că este cel mai reușit și mai frumos dintre toate monumentele pe care le-am realizat până acum”, susţine sculptorul Dumitru Paina.
Pe primul loc
Duminică 4 decembrie pe stadionul de fotbal din Bârzava a avut loc ultimul meci de fotbal din turul campionatului, în care echipa locală a încheiat pe primul loc. „Avem atât jucători f buni cât și un antrenor pe măsură. Suntem o echipă în LIGA a-VI-a și ne bucurăm că suntem pe primul loc. Mulțumim domnului Florin Bunean, antrenorul echipei pentru implicare și totodată pentru frumoasele rezultate. Echipa este formată din jucători din comună , cât și din afara comunei, respectiv din Căpâlnaș. Echipa noastră din Bârzava, A.S. Viitorul Olimpia – Bârzava a jucat cu echipa de fotbal A.S. Șoimii din comuna Archiș. A fost un meci frumos în care jucătorii de ambele părți au pus suflet, a fost un meci care ne-a dat și emoții dar și satisfacții totodată, de aceea doresc să mulțumesc tuturor jucătorilor și personalului din teren, arbitrii etc, pentru că acest meci sa desfășurat deosebit de frumos. Vreau să mulțumesc și domnilor primari Nicușor Valea și Gabriel Faur pentru prezență alături de noi, vreau să mulțumesc Primăriei Bârzava pentru tot sprijinul acordat echipei noastre și nu in ultimul rând suporterilor care ne susțin întotdeauna. Așteptăm meciurile de retur care vor începe în primăvară. Sperăm că vom rămâne aceeași echipă unită pentru că numai împreună putem realiza lucruri frumoase. Mulțumesc tuturor celor imolicați într-un fel sau altul în reușita acestui meci”, a spus președintele Clubului Sporiv A.S. Viitorul Olimpia – Bârzava, Lucian Hapca.
Ca unul care am urmărit acel meci prin obiectivul aparatului, pot să spun că ambele echipe de jucători s-au implicat, a fost un meci frumos, însă cel mai mult am apreciat faptul că acel meci a fost cât se poate de civilizat, fără nici o înjurătură în teren și nici în afara terenului, de aceea felicit ambele echipe pentru comportamentul civilizat de care au dat dovadă. De asemenea nici din partea suporterilor nu am auzit un cuvânt jignitor, ceea ce arată că atât cei din Bârzava, cât și cei din Archiș se comportă civilizat, în comparație cu alte echipe. Chiar dacă unii ar spune că acei tineri sunt de la țară și este cât se poate de adevărat, bunul-simț la țară încă mai există, iar adevăratele valori le găsim mereu și mereu la sate.
Sursa: ARQ