Beatrice Mahler: De ce NU se infectează cu Covid toți membrii unei familii. Când putem renunța la MASCĂ?

Stire 16.12.2020 0 comentarii


Transmiterea coronavirusului pare greu de stabilit, iar aceasta situatie se vede in rapoartele autoritatilor care arata mii de infectii noi in fiecare zi. Pare ca SARS-CoV-2 se poate lua oricum si de oriunde si poti sa te contaminezi chiar si atunci cand iesi pe balcon. Sunt insa persoane mult mai norocoase. Stau in casa cu pacientii, insa nu se contamineaza. Specialistii spun ca reactia la virus tine de ADN-ul fiecaruia.

Medicii spun ca astfel de cazuri nu sunt singulare chiar si in conditiile in care, in familie, izolarea nu poate fi perfecta pentru ca au spatii comune si exista riscul de infectare.

"Sunt doua situatii care pot fi luate in discutie. Prima este cea in care imunitatea celorlalti membri ai familiei este foarte buna si sa reuseasca sa distruga coronavirusul in momentul in care acesta intra in corp.

Sunt studii efectuate in acest moment care precizeaza ca la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sangelui, cu rol important in cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge in plamani si sa-l neutralizeze. Insa nu stim care este tipul de persoane si ce structura genetica au acestea care permite acest tip de raspuns extrem de eficient", a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta, din Capitala, pentru ziare.com.

Medicul a mai spus ca mai este vorba si despre o alta situatie. "Am avut un caz in care toata familia s-a imbolnavit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a imbolnavit. El a devenit insa pozitiv, dar asimptomatic, mult mai tarziu, peste cele 14 zile. S-a testat intamplator, pentru situatie de contact, in perioada in care se faceau testarile la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursa. A avut contact cu o alta persoana la o saptamana dupa ce a facut testul, iar de aceasta data a iesit pozitiv. Oamenii se relaxeaza cand vad ca au avut cazuri in famlie si nu s-au imblonavit.

Este posibil sa fie o incubatie de lunga durata, pentru ca pentru o parte din pacienti, perioada de incubatie, tocmai pentru ca raspunsul autoimun este bun, poate sa fie mai lunga, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, insa avem persoane care se pozitiveaza la 24 de ore dupa contact si avem cazuri de persoane care se pozitiveaza si dupa 21 de zile.

Cred ca persoanele care au o imunitatea foarte buna pot sa se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, avand in vedere transmiterea comunitara, trebuie sa purtam masca tot timpul, sa ne protejam, pana vom avea un vaccin care sa ne ajute.

Si ar mai putea fi si situatia in care, persoanele care au o imunitate foarte buna, daca concentratia de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recolteaza proba este foarte mica, testul poate sa fie negativ. Dar acest lucru nu inseamna ca infectia nu exista in organism", a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

Sursa: realitatea.net


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine