”Biserica lui Hristos are nevoie de slujitori responsabili, cu dragoste față de Dumnezeu și oameni” - PS Emilian Crișanul, în Parohia Prunișor

Stire 06.09.2020 0 comentarii

Se întâmplă adesea, ca în articolele cu care probabil v-am obișnuit în Duminici și sărbători, publicate pe Glasul Cetății, să facem referire/trimitere la o rugăciune preluată din psalmul 79, și care este rostită de arhierei în cadrul Sfintei Liturghii: ”Doamne, Doamne, caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta şi o desăvârşeşte pe ea!”. Scurtă, cuprinzătoare, extraordinar de impresionantă. 

Și nu, n-am fi putut ca tocmai astăzi, în Duminica a 13-a după Rusalii, nu doar să nu o amintim ci să nu începem chiar cu ea. În primul rând pentru că din Cuvântul coborât din Evanghelia zilei ni se vorbește despre  Via Domnului și lucrătorii răi din ea, iar în al doilea rând pentru că, în prima Duminică din Noul An bisericesc aflându-ne, găsim în ea cercetarea, ajutorul și părinteasca binecuvântare de nou început pus pe calea spre desăvârșire. O desăvârșire la care nu putem ajunge decât fiind buni lucrători în Via sădită de Dumnezeu, adică exact opusul lucrătorilor din pilda de astăzi.

De părintească binecuvântare și rugăciune pentru desăvârșirea Viei sădite de dreapta lui Dumnezeu s-au putut părtăși astăzi și credincioșii, lucrători ai Viei Domnului în Parohia Prunișor din Arad, care l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Iar atunci când un ierarh și credincioșii de la sate se întâlnesc, ziua îmbracă de la sine haină de sărbătoare, lucru atât de lesne de observat încă de la primele ore ale dimineții când, cu mic cu mare, au ieșit în întâmpinarea Preasfinției Sale. 

S-au bucurat și împreună-rugat, iar în Cuvântul de învățătură așezat la sufletele celor prezenți, Preasfințitul Părintele Emilian Crișanul a vorbit despre Via lui Dumnezeu, explicând care sunt riscurile unei rele lucrări în ea și cât de mult ”Biserica lui Hristos are nevoie de slujitori responsabili, care să nu lucreze ca și când ar fi proprietate personală, ci cu dragoste față de Dumnezeu și oameni.”

Cuvântul Ierarhului


Să fim slujitori și oameni harnici și buni în Via Domnului

Evanghelia ce se citește în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica a 13-a după Rusalii este de la Sfântul Evanghelist Matei capitolul 21, 33-44, și este o parabolă rostită de către Mântuitorul Iisus Hristos în Templul din Ierusalim, înainte de pătimirile Sale, fiind denumită Pilda lucrătorilor răi. Această pildă se află și în Evangheliile după Sfântul Marcu și după Sfântul Luca, având un caracter istoric și profetic.

Pilda are conținut istoric, pentru că Domnul Hristos descrie drama unui „eșec” consumat în istorie, deplângând izolarea, împietrirea și nerecunoștința poporului ales special pentru „lucrul viei” Sale în pregătirea venirii lui Mesia. Ignorarea „Omului - Stăpân al casei Sale” aduce înstrăinare și autosuficiență poporului lui Israel, încât acesta se face stăpân pe darul primit, iar sentimentul proprietății ia locul slujirii și mândria de popor ales ucide recunoștința pe care o datorau Stăpânului. Mulți dintre profeții Vechiului Testament au fost uciși, între care amintim pe Miheia, Ieremia, Isaia, Zaharia și Ioan Botezătorul. Aceasta a fost reacția violentă împotriva slujitorilor Stăpânului.

Pilda are și un conținut profetic întrucât, la câteva zile după ce a rostit această pildă, Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a dovedit că El Însuși este fiul Stăpânului pe care l-au omorât lucrătorii din vie, scoțându-L afară de cetatea Ierusalimului, să-L răstignească pe Cruce, pe dealul numit Golgota.

Pentru aceasta, pedeapsa acelora și a poporului lui Israel în general a fost „dezmoștenirea” și extinderea „alegerii” și la celelalte neamuri, cu nădejdea că acelea vor da „roadele viei la vremea lor”.

Vedem că Domnul Iisus Hristos identifică via din pilda Sa cu Împărăția lui Dumnezeu, iar lucrătorii viei sunt cei chemați de Dumnezeu să pregătească intrarea oamenilor în Împărăția Lui. Constatăm cu toții că noi suntem lucrătorii cărora Dumnezeu le-a încredințat via - lumea aceasta.

Dumnezeu are un plan de mântuire a lumii și cheamă pe unii oameni să devină slujitori ai acestui plan, lucrători în Via Domnului. Suntem chemați la împlinirea acestui plan, dar dacă nu răspundem chemării, El cheamă la slujire pe alții mai vrednici, lucrători harnici, cinstiți, smeriți și jertfelnici. Biserica lui Hristos are nevoie de slujitori responsabili, care să nu lucreze ca și când ar fi proprietate personală, ci cu dragoste față de Dumnezeu și oameni.

Din „Stăpânul a toate”, Dumnezeu a ajuns pentru unii „mit”, pentru alții doar o tradiție, cultură, iar pentru alții de-a dreptul „un lucru de prisos”. 

Câți nu gândesc că pot trăi și fără Dumnezeu? Câți nu tratează „Via Domnului”, adică Biserica lui Hristos cu indiferență sau cu batjocură?

Odată refuzat Adevăratul Stăpân al viei, al lumii și odată deschis spre „dumnezei străini”, omul secularizat caută tot felul de scuze pentru a nu-I mai da Aceluia roadele la vremea lor.

Învățăm din Evanghelia de astăzi (dar și din istoria lumii) și faptul că nu are sens și nicio șansă „lupta” împotriva lui Dumnezeu. Soluția este să-L recunoaștem pe Dumnezeu ca „Stăpân al vieții noastre”, să lucrăm și să trăim potrivit Legii Lui, urmând pilda Domnului: „cine dorește să fie mai mare, să se facă slujitorul tuturor” (Matei 20,26).

În Parohia Prunișor, Protopopiatul Sebiș, părintele Avram Florin-Ioan a răspuns împreună cu dumneavoastră, credincioșii comunității, la chemarea Domnului Hristos de a sluji Biserica Sa. Încât, pe lângă faptul că participați la viața liturgică a parohiei, ați purtat de grijă Casei lui Dumnezeu, reabilitând-o pentru a fi frumoasă și primitoare. Vă felicit pentru lucrarea rodnică în Via Domnului și pentru darurile pe care le cultivați în comunitate spre slava lui Dumnezeu și folosul tuturor.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

6 septembrie... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine