Stire 02.04.2024 ⋅ 0 comentarii
Peste 3,3 milioane de certificate de concediu medical au fost eliberate anul trecut angajaților din România, potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate la solicitarea hotnews.ro.
Cele mai multe concedii medicale au fost eliberate la București (267.949), podiumul fiind completat de Cluj (201.284) și Prahova (155.135), iar cele mai puține în județul Caraș-Severin (20.372).
În ceea ce privește județul Arad, acesta se află pe poziția cu numărul 12 în țară, cu 97.520 certificate de concediu. Dintre județele învecinate, Timișul se află pe locul 6 la nivel național (141.352 certificate), Hunedoara pe poziția cu numărul 13 (94.309 certificate), iar Bihorul pe locul 18 (78.950 certificate). „În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populației”, susține Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Intrațu AICI pentru detalii.
Deputatul Glad Varga susține eliminarea impozitării concediilor medicale
Deputatul liberal arădean Glad Varga anunța în februarie că votează amendamentul depus de grupul parlamentar al PNL cu privire la eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, impozitare impusă prin ordonanță de urgență. „Susțin cu fermitate această măsură de reducere a poverii fiscale pentru persoanele aflate în dificultate, care le permite să beneficieze de o parte mai mare din veniturile lor în perioadele de sănătate precară”, declara deputatul Glad Varga. Proiectul privind eliminarea impozitării concediilor medicale urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, care este for decizonal.
În ce condiții pot fi acordate
Concediile medicale nu pot fi acordate decât angajaților pentru care s-au plătit asigurările, stagiul minim de cotizare fiind de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. De asemenea, asiguratul trebuie să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, după cum informează site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Arad.
„Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 180 de zile calendaristice în interval de un an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi calendaristică, concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
În scopul evitării pensionarii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate, medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casă Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile, în una sau mai multe etape.
În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, concediul medical se poate prelungi, la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialişti din ambulatoriu de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 31 de zile, până la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. [...]
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă poate fi mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază astfel:
Sursa foto: GettyImages via digi24.ro
Sursa: ARQ