Național 20.02.2020 ⋅ 0 comentarii
Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în țară există în momentul de față 530 focare de pestă porcină africană, localizate în 243 de localități din 24 de județe. Cum de altfel se știe, pesta a făcut ravagii și în județul Arad, unde au existat 35 de focare, dintre care două la exploatații de tip A. Din fericire, acestea au fost închise.
De asemenea, mai trebuie spus că în județ au fost descoperiți și 59 de mistreți care aveau pestă.
Toate animalele bolnave au fost sacrificate și incinerate, proprietarilor promițându-li-se că vor fi despăgubiți de stat. Astfel, în județul Arad au fost plătite despăgubiri pentru cele 326 exploatații afectate, suma totală încasată de crescătorii de porci ridicându-se la 1.863.500 de lei.
Sfaturi pentru prevenirea pestei
Medicii veterinari susțin că, având în vedere că nu există vaccin pentru combaterea pestei porcine africane, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate. Crescătorii sunt astfel sfătuiți să nu intre în adăposturile unde sunt ținuți porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; pentru dezinfecție, se recomandă ca la intrarea în adăpost să se pună o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; porcii trebuie crescuți doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu este permis să se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. De asemenea, fermierii sunt sfătuiți să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. În plus, vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe direcțiile sanitare veterinarte judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
În încheiere, trebuie spus că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, după cum au ținut să precizeze reprezentanții ANSVSA.
Sursa: ARQ