CCR a decis că starea de alertă e CONSTITUȚIONALĂ

Stire 13.05.2020 0 comentarii

Ordonanța de urgență care reglementează starea de alertă a ajuns pe masa Curții Constituționale, care a decis constituționalitatea ei.

                                    

Miercuri, CCR a decis că starea de alertă e constituțională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Potrivit acestora, orice afectare a drepturilor și libertăților poate fi făcută exclusiv prin lege adoptată de Parlament.

Reprezentantul Avocatului Poporului, Emma Turtoi, a afirmat în faţa judecătorilor constituţionali că definiţia stării de alertă este neclară, iar în lipsa unor reglementări la nivelul legislaţiei primare a limitelor instituirii stării de alertă, ingerinţa generată de această stare poate viza drepturi şi libertăţi fundamentale.

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Public a susţinut că nicăieri în textul ordonanţei de urgenţă nu se vorbeşte de îngrădirea ori restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi a solicitat respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată, scrie G4media.ro.

Sesizarea împotriva OUG 21/2004 a fost depusă la Curte de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a avut mai multe obiecții legate de proiectul Guvernului. Două dintre ele erau că nu definește starea de alertă și nu se precizează o limită în timp. În acest context, susține Renate Weber,  modificările votate marți în Senat au eliminat aceste motive de neconstituționalotate.

,,Să presupunem că mâine (miercuri - N.R.) Camera Deputaților adoptă această lege. Obligatoriu trebuie să așteptam termenul în care se poate sesiza CCR. Trebuie să treacă acele două zile. Dacă nu se sesizează nimeni, președintele o promulgă, ajunge la Monitorul Oficial, dar tot trebuie apoi să așteptăm 3 zile pentru a intra în vigoare”, a declarat Renate Weber la TVR.

 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine