Stire 13.10.2021 ⋅ 0 comentarii
Potrivit autorităţilor locale, municipiul Arad, alături de Brașov, reprezintă unul din cele două exemple de bune practici ale administrației, la nivel național, în implementarea legislației privind asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor (Legea 260/2018). Informațiile au fost furnizate de reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor – forma de asociere a 12 actori majori de pe piața societăților de asigurare a locuințelor din România), prezenți la un seminar de instruire a funcționarilor publici găzduit, ieri, de Consiliul Județean Arad.
În prezent, Municipiul Arad prezintă un procentaj de asigurare obligatorie a locuințelor de aproape 34%, față de 23% în județ și sub 20% media pe țară, în condițiile în care peste 90% din locuințele din România se află în proprietate personală. Situația survine pe fondul intrării în vigoare de peste 12 ani a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a tuturor locuințelor.
„Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară prezenți la reuniune au remarcat, totodată, că orașul Arad a obținut o creștere de aproape 7% a gradului de asigurare obligatorie a locuințelor în primele 9 luni ale anului curent, deoarece procentajul apartamentelor și caselor asigurate stagnase între 26 și 27%, în anii 2018, 2019 și 2020. După cum a evidențiat echipa ASF-PAID prezentă la Consiliul Județean, motivul acestei creșteri semnificative rezidă în buna comunicare a prevederilor legale către persoanele interesate, respectiv proprietarii de locuințe.
În acest sens, începând din luna ianuarie a acestui an, Primăria Municipiului Arad, prin polițiștii locali cu atribuții în domeniul evidenței persoanelor, au demarat acțiunea de notificare a persoanelor fizice/juridice/asociațiilor de proprietari din municipiul Arad privind obligația de a-și asigura împotriva dezastrelor naturale, toate construcțiile cu destinația de locuință, aflate în proprietate și înregistrate în evidențele organelor fiscale. Până la sfârșitul lunii septembrie a.c., peste 1.300 de asociații de proprietari au primit acest mesaj de la polițiștii locali, ca parte a dialogului purtat cu președinții și administratorii privind aplicarea legislației referitoare la evidența persoanelor, protecția mediului și disciplina în construcții”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale.
Potrivit acestora, concluzia participanților la reuniunea găzduită de Consiliul Județean a fost că, după modelul aflat încă în stadiu incipient în municipiul ce a găzduit seminarul, administrațiile locale pot ajuta cetățenii și își pot reduce propria povară financiară a intervenției în caz de dezastre prin dialogul direct cu deținătorii de imobile cu destinația de locuire.
În aceste condiţii, Primăria Municipiului Arad are în vedere continuarea transmiterii acestor informații către toate asociațiile de proprietari și reluarea cel puțin anuală a contactelor de instruire cu fiecare în parte (prin intermediul agenților constatatori, dar nu numai).
În funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD reprezintă echivalentul în lei, la cursul Băncii Naționale a României valabil la data efectuării plății, a sumelor:
- 20 euro, pentru locuințele de tip A (construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic);
- 10 euro, pentru locuințele de tip B (construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic).
„Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor se poate sancționa de către agenții constatatori din cadrul DGPL cu amendă de la 100 la 500 lei (acțiune care nu a fost pusă în practică, însă, la Arad, până în prezent).
Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie în formă scrisă, fie în mod direct între PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor S.A.) și proprietarul locuinței, fie prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. În situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și prima a fost achitată integral, PAD rămâne valabilă până la data trecută în contract. Persoana care devine proprietară a unei locuințe neasigurate, este obligată să contracteze o PAD, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.
În perioada următoare, reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Arad vor primi de la echipajele de poliție locală flyere realizate de ASF și PAID, în vederea consolidării procesului de instruire a proprietarilor de locuințe cu privire la asigurarea obligatorie și facultativă a acestora”, au ţinut să precizeze poliţiştii locali.