Local 12.03.2021 ⋅ 0 comentarii
De departe, cel mai disputat punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de astăzi a Consiliului Local Municipal a fost cel cu privire la neexercitarea dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea imobilului situat în Arad, strada Gheorghe Lazăr nr. 3, adică cu privire la achiziţionarea Teatrului Vechi.
Proiectul a iscat discuţii aprinse, mai mulţi consilieri cerând fie retragerea proiectului de pe ordinea de zi, fie respingerea lui. Prezent pentru a susţine respingerea proiectului, cunoscutul scriitor Gheorghe Schwartz a făcut o pledoarie pentru achiziţionarea imobiliului de către autorităţile locale, susţinând că vorbeşte în numele a peste 3.000 de arădeni, care au semnat o petiţie în acest sens. „Acum 30 şi ceva de ani, când conduceam cultura Aradului am făcut un proiect, alături de nişte austrieci pentru renovarea clădirii, Din păcate a trebuit să plec în diplomaţie, iar proiectul nu a mai fost realizat […] Acest complex a fost dăruit de Hirschl comunităţii Aradului. Rugămintea mea este să luaţi în considerare dorinţa arădenilor”, a spus printre altele Gheorghe Schwartz.
„Aradul nu pierde clădirea”
Pe e altă parte, primarul Călin Bibarţ a ţinut să îi informeze pe cei prezenţi, dar şi pe arădeni, că prin neexercitarea dreptului de preemţiune, Aradul nu pierde clădirea. „Nu pierdem clădirea. Nu pleacă de acolo. Nu suntem în situaţia de a emite autorizaţie de demolare sau de construire cu altă destinaţie. Orice intervenţie la o astfel de construcţie istorică nu poate fi făcută decât cu autorizaţie de construire şi anumite condiţionări”, a spus primarul, după care a făcut un apel la cei care doresc ca municipalitatea să cumpere clădirea să facă ceva concret în această direcţie, în speţă să deschidă un cont pentru donaţii. „Haideţi, deschideţi un cont, să vedem cât se adună sau vorbiţi cu proprietarul, poate ne donează clădirea. Am întrebat dacă există în momentul de faţă o axă de finaţare europeană pe acest domeniu şi mi s-a spus că nu. Mai este o discuţie cu privire la destinaţie, dacă va mai putea fi vreodată autorizată de ISU ca destinaţie culturală. E o realitate, ne place sau nu ne place. Vă rog frumos pe toţi cei care doriţi să vă implicaţi”, a mai spus Călin Bibarţ.
De remarcat că proiectul cu privire la neexercitarea dreptului de preemţiune a fost respins cu opt voturi pentru, 12 împotrivă şi două abţineri. Pe de altă parte trebuie spus că în condiţiile în care municipalitatea nu îşi exprimă expres intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune în termenul prevăzut de lege, proprietarul are posibilitatea legală să înstrăineze imobilul.
Sursa: ARQ