Sănătate 23.02.2024 ⋅ 0 comentarii
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu flori galbene, folosită în medicina tradițională și alternativă încă din cele mai vechi timpuri. Ea mai este cunoscută și sub denumirile: floarea lui Ioan, pojarniță, buruiana de naduf, sau crucea voinicului.
Pentru a prepara un ceai de sunătoare, adăugați una – două lingurițe de flori uscate în 250 ml de apă clocotită. Lăsați compoziția la infuzat timp de 10-15 minute, la temperatura camerei, apoi strecurați-o și consumați-o cu 30 de minute înainte de masă. Licoarea astfel preparată poate fi consumată neîndulcită sau cu puțină miere.
Dacă decideți să consumați ceai de sunătoare, țineți cont de faptul că acesta trebuie dozat astfel: două – trei căni pe zi, timp de cel mult trei luni, după care se va face o pauză de minimum două săptămâni. Pot trece trei până la șase săptămâni pentru a simți orice efect al acestei licoare. Este indicat să cereți sfatul specialistului cu privire la doza optimă de consum aferentă istoricului dumneavoastră medical.
Consumul de ceai de sunătoare pe cale orală, timp de până la 12 săptămâni, în dozele recomandate, este un remediu sigur pentru numeroase afecțiuni. Cu toate acestea, ceaiul de sunătoare poate provoca:
Dacă sesizați una sau mai multe dintre simptomele de mai sus, opriți imediat administrarea și adresați-vă specialistului.
1. Ceai de sunătoare pentru stomac: Consumul de ceai de sunătoare poate ajuta la stimularea stării de spirit, la ameliorarea durerilor menstruale și la întărirea sistemului hepato-biliar, eliminând senzațiile de disconfort ale pielii din cauza unor afecțiuni.
2. Ceai de sunătoare pentru sistemul nervos: Specialistii consideră că ceaiul de sunătoare acționează ca un tonic asupra sistemului nervos, fiind folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru combaterea nevrozei. Acesta poate reduce stresul și îmbunătăți starea mentală.
3. Ceai de sunătoare anti-anxietate și anti-insomnii: Studiile indică faptul că persoanele care consumă ceai de sunătoare observă o îmbunătățire a calității somnului, datorită favorizării producției de melatonină. De asemenea, se sugerează că sunătoarea poate reduce simptomele anxietății, ajutând creierul să utilizeze mai eficient neurotransmițătorii.
4. Ceai de sunătoare pentru reducerea simptomelor depresiei usoare și moderate: Studiile arată că sunătoarea are o compoziție similară ca eficacitate cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, fiind utilă în perioadele de stres, agitație și irascibilitate.
5. Ceai de sunătoare pentru reducerea sindromului premenstrual: Cercetările indică faptul că ceaiul de sunătoare poate ajuta la ameliorarea simptomelor fizice și emoționale ale sindromului premenstrual, incluzând crampele, iritabilitatea și balonarea.
6. Ceai de sunătoare pentru ameliorarea simptomelor menopauzei: Unele studii sugerează că sunătoarea, în combinație cu cohosul negru, poate reduce intensitatea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeurile.
7. Ceai de sunătoare pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi: Infuzia de sunătoare nu este destinată exclusiv uzului intern, ci poate fi administrată și extern, pentru ameliorarea disconfortului cauzat de venele hemoroidale.
Studiile arată că sunătoarea poate avea potențial adjuvant și ar putea aduce beneficii în cazul altor afecțiuni precum reducerea simptomelor ADHD, diminuarea intensității migrenelor, ameliorarea afecțiunilor pielii prin comprese pe bază de ceai de sunătoare, și chiar reducerea dimensiunii tumorilor cerebrale prin substanța chimică hipericina conținută în plantă.
Chiar dacă remediile pe bază de plante sunt naturale și pot fi administrate fără prescripție medicală, asta nu înseamnă că nu pot declanșa efecte secundare.
Interacțiuni medicamentoase: Consumul de ceai de sunătoare poate diminua efectele unor medicamente importante precum antidepresivele, anticoncepționalele, Ciclosporina, medicamente pentru inimă, HIV, cancer și anticoagulante.
Sindromul serotonină: Nu combinați ceai de sunătoare și antidepresive pe bază de prescripție medicală pentru a evita sindromul serotonină.