Stire 26.06.2020 ⋅ 0 comentarii
Prețul gazelor va scădea cu 10-15% de la 1 iulie. Este anunțul ministrului Economiei, Virgil Popescu, făcut după ședința de guvern în care a fost prezentat planul de liberalizare a pieței gazelor naturale.
Virgil Popescu: „Practic, am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea gazelor. Sunt convins ca această liberalizare va duce la scădere, așa cum am spus, cu un procent cuprins între 10-15% și mă aștept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu august, acest lucru să se vadă și în facturile cetățenilor.”
În acest context, specialiștii în energie ne dau sfaturi pentru a semna un contract avantajos. Verificați prețul final al gazelor, alegeți cea mai bună ofertă, citiți noul contract ca să știți ce plătiți. Sunt cinci pași pe care ar trebui să îi urmați, ca să vă asigurați că raportul calitate-preț este cel mai potrivit.
Primul pas ar fi să verificați pe factură care este prețul final al gazelor pe care-l plătiți în prezent. Pe a doua pagină a facturii se găsește prețul final (fără TVA) pe care îl achită consumatorul casnic. Apoi, verificați ofertele furnizorului actual și ofertele altor furnizori de gaze. De exemplu în București, apar pe site-ul ANRE.RO, la secțiunea Comparatorul de Preț al Gazelor, peste 70 de furnizori, cu oferte în detaliu. Acestea apar drept ofertă tip casnic, abonament gaze sau ofertă rezidențială.
Al treilea pas ar fi alegerea celei mai bune oferte de gaze. Cel mai simplu ar fi ca prețul final, pe care-l plătiți în prezent să fie mai mic decât orice ofertă de la furnizori. Nu trebuie decât să cereți furnizorului actual să vă trimită un mail cu un proiect de contract, pentru că vreți să continuați relația comercială. Dacă astăzi plătiți mai mult decât oferă furnizorul, începând cu 1 iulie, aveți dreptul să cereți condiții mai bune. Dacă nu le primiți de la furnizorul actual, vă întoarceți la pasul doi, adică cine are cea mai bună ofertă din piață.
Pasul al patrulea înseamnă noul contract. Unul pe care, înainte de a semna, e important să-l citiți din scoarță-n scoarță. Atenție la costuri sau clauze ascunse, prețurile să fie în lei și nu acceptați termene de plată mai mici de 30 de zile.
În fine, ultimul pas, al cincilea. La prima factură după ce ați semnat noul contract, prețul trebuie să fie identic cu cel care a fost stabilit. Nu în ultimul rând, verificați periodic noile oferte pe piața de gaze și schimbați furnizorul de gaze atunci când există oferte mai bune pe piață.
Sursa: ARQ