Stire 21.07.2023 ⋅ 0 comentarii
Canicula și vijeliile împart țara în două. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo cod portocaliu și cod galben de caniculă și vijelii.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN de caniculă
Interval de valabilitate: 21 și 22 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții
Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.
Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.
COD PORTOCALIU de caniculă
Interval de valabilitate: 22 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București
Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN de instabilitate atmosferică
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).
COD PORTOCALIU de vijelii
Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).
Sursa: realitatea.net
Sursa: ARQ