Local 08.12.2019 ⋅ 0 comentarii
Primăria orașului Ineu a inițiat cercetările prealabile, necesare pregătirii proiectului de reabilitare a monumentului, aflată într-o stare avansată de degradare, între care cercetări arheologice preventive și de istoria artei.
Cercetările de parament s-au desfășurat în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul administrativ al autorităților locale și prin finanțările oferite de Fundația László Teleki prin Programul Rómer.
La lucrări au participat restauratorul de piatră Péter Módy, istoricii de artă Attila Weisz, Zsolt Kovács și Villő Szekeres-Ugron, studenta în istorie Melinda Keresztes, instituția muzeală din Arad fiind reprezentată de arheologul Florin Mărginean.
Cercetările arheologice și de paramanet prilejuite de proiectul de restaurare al Cetății Ineului au atras deja atenția specialiștilor și nu numai.
”Descoperirea unor componente arhitectonice, reutilizate la edificarea cetății de la începutul secolului al XVI-lea, vin să confirme importanța mănăstirii lui Dionisie, localizată în hotarul estic al Ineului.
La zestrea de piese romanice provenite cel mai probabil din această mănăstire, de certă valoare artistică și stilistică, se adaugă componente din alte edificii pomenite de documentele vremii în Ineul medieval, ce pot fi atribuite stilului gotic sau renascentist”, Florin Mărginean, arheolog (Complexul Muzeal Arad).
În cadrul proiectului, demarat de Primăria orașului Ineu cu sprijinul Complexului Muzeal Arad și al Fundației Teleki László,
s-a luat decizia organizării unor întâlniri de lucru care au adus laolaltă specialiști în domeniu pentru o mai atentă analiză a componentelor arhitectonice descoperite în cetatea Ineului.
În acest sens, în data de 5 decembrie, a avut loc o primă întâlnire, vizită de lucru la Cetatea Ineului, care s-a încheiat la muzeul din Arad, unde au fost analizate toate aceste componente arhitectonice.
Încununarea acestui demers urmează să se materialize prin organizarea unui simpozion dedicat doar descoperirilor de la Ineu, organizat în data de 11 decembrie, la Budapesta,
eveniment la care muzeul arădean va fi reprezentat de Florin Mărginean, arheolog, expert în arheologie medievală.
Participanti la workshopul de la Arad, 5 decembrie 2019:
Tibor Kollar (reprezentant Fundatia Teleki László Budapest)
Bogdan Blaga (manager CMA Arad)
Florin Mărginean (arheolog CMA Arad)
Attila Weisz (istoric de arta UBB Cluj Napoca)
Zsolt Kovacs (istoric de arta UBB Cluj Napoca)
Zsolt Csok (arheolog MNIT Cluj Napoca)
Melinda Kerestes (masterand, UBB Cluj Napoca)
Béla Zsolt Szakács (Pázmány Catholic Univ. Budapest)
Imre Takács (ELTE Bp. Univ.)
Ernő Marosi (ex VP of Hu Acad. of Science)
Géza Entz (former president of the HU Heritage Protection Office)
Szabolcs Wekerle (media manager of the Found. Teleki)
Attila Mudrák (photographer)
Gábor Földváry (Prime Minister's Office, Ministerial Comissioner responsible for heritage protection)
Mai multe detalii:
https://www.facebook.com/pg/complexul.muzealarad/photos/?tab=album&album_id=3829180993774538
Fotografii: Nelu Scripciuc
Sursa: ARQ