Stire 29.04.2022 ⋅ 0 comentarii
În zilele 26-27 aprilie 2022, consulul general al României la Gyula Florin Vasiloni a participat la conferinţa pedagogilor de naţionalitate din Ungaria, intitulată „Noi provocări şi oportunităţi în educaţia şi formarea naţionalităţilor”, organizată de către Facultatea de Pedagogie „Gal Ferenc” din Szarvas. În cuvântul său de salut, în sesiunea plenară, diplomatul român a subliniat nivelul ridicat al legislației românești cu privire la minoritățile naționale din România și atenția acordată de statul român învățământului în limba română din Ungaria, al cărui nivel trebuie să crească, astfel încât să contribuie la menținerea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunității românești din Ungaria. De asemenea, consulul general român a subliniat demersurile economice și umanitare pe care România le întreprinde pentru ajutarea Ucrainei şi a refugiaţilor veniţi din Ucraina în România de la invadarea ţării de către trupele Federaţiei Ruse.
La eveniment au participat printre alţii, dr. Lipcsei Imre, reprezentantul instituţiei susţinătoare, a Episcopiei Romano-Catolice Szeged-Csanad; Emil Kuchar, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba; Zoltan Szebelledi; vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bekes; Imre Ritter, deputat în Parlamentul Ungariei din partea minorităţii germane; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Anett Kriszan, directorul al Oficiului Guvernamental din judeţul Bekes; Antal Paulik, purtătorul de cuvânt al slovacilor în parlamentul ungar, purtătorul de cuvânt al românilor din parlamentul ungar; Babak Mihaly primarul oraşului Szarvas. De asemenea au participat cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din Ungaria cu profil de naţionalitate (români, germani şi slovaci)
În cadrul secţiunii române, s-au prezentat lucrările:
- „Metoda modelării figurative şi cromatice în predarea substantivului şi a părţilor de vorbire ce se acordă cu acesta, în vederea dezvoltării competenţei de comunicare în limba română a elevilor din şcolile de naţionalitate română din Ungaria” - Anca Stan, director adjunct al Şcolii din Bătania.
- „Școala și Biserica, stâlpi și temelie în formarea personalității,pentru depășirea crizei spirituale în care se zbate omul modern” – prof. Eva Pătcaş Sabău, LNB
- „Dificultățile întâmpinate de elevii de liceu privind alegerea carierei” – dr. Livius Olteanu, prof. psiholog la Şcoala din Bătania
- „Educația pentru cei care fac educație”, Straus Adriana, student Szarvas
- „E nevoie de un sat, pentru a crește un copil”, dr. Mihaela Birescu, şefa Secţiei Româneşti de la Szarvas