Stire 14.07.2020 ⋅ 0 comentarii
- Domnule primar Dema, cum arată Șimandul văzut exact prin ochii celui care îl administrează?
- Șimandul zic că începe să arate din ce în ce mai bine, mai ales după ultimele proiecte care se află în derulare, proiecte care vor face din Șimand o comună râvnită din mai multe motive.
- Care ar fi acele motive, chiar sunt curios?
- Păi uitați-vă în jur, se vede o comună cu oameni harnici, se vede una dintre cele mai întinse UAT-uri, avem o foarte mare suprafață de teren agricol, cu un pământ excelent, se vede iarăși o așezare la nici 30 de km de reședința de județ, Arad, ceea ce ne așează în zona metropolitană, și asta nu e rău deloc. Și știți care este avantajul cel mai important?
- Care?
- Faptul că ruralul arată precum urbanul la capitolul confort. Vă amintiți, în urmă cu ani, toată lumea fugea din satul românesc ca să ajungă la oraș, acolo muncea pe brânci ca să-și poată cumpăra, în timp, un apartament și să aibă un loc de muncă. Satul era pur și simplu părăsit de cei aflați în forță, aici, la sat rămâneau părinții și bunicii. Uneori singuri, triști, oamenii acceptau cu durere nesfârșită, această definitivă ruptură. NU VREAU CA OCHII MEI SĂ MAI VADĂ AȘA CEVA! M-am săturat de acest trend păgubos. Vreau ca tinerii să rămână acasă, aici, în Șimand, vreau ca șimăndanii să nu mai plece în alte părți pentru o bucată de pâine. Tinerii să muncească în apropiere dar seara să vină la căsuța lor și a părinților lor. După ce îmi voi îndeplini proiectul meu la PRIMĂRIE, știți cum trebuie să arate Șimandul meu?
- Oare cum?
- Să fie o comună în care să poți face SPORT, exact ca și la oraș, să ai CANALIZARE și APĂ POTABILĂ peste tot, exact ca și la oraș, să avem fiecare drum ASFALTAT, fiecare STRADĂ LUMINATĂ noaptea, DISPENSAR, să mărim capacitatea actualei GRĂDINIȚE, sau să construim una nouă, acesta este în mare Șimandul visurilor mele. Și va fi! Uitați-vă la ce se întâmplă acum în comună, avem capele la cimitire, absolut necesare, zic eu, vremurilor în care trăim, extindem rețeaua de APĂ POTABILĂ, un efort deloc ieftin pentru administrație, în perioada următoare vom asfalta câteva drumuri programate pentru covor asfaltic în acest an, un lucru foarte important, știți că sunt mare fan al sportului, al mișcării, de fapt mișcarea dă sănătate, Șimandul va avea una dintre cele mai mari și mai moderne SĂLI DE SPORT din județ. Este o mare bucurie a mea. M-am bucurat ca un copil de această reușită!
- Ați avut și noroc cu sala de sport. E într-adevăr, cel puțin văzând proiectul, o foarte mare realizare
- Da, le MULȚUMESC celor de la CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD, domnului Cionca, Bîlcea, Cadar, oameni care cred în capacitatea noastră, oameni care au ajutat și ajută șimăndanii. Dar le mulțumesc și consilierilor. Până la urmă știți cum stă treaba într-o astfel de funcție de conducere?
- Cum?
- Noi, edilii, suntem vremelnici, important este ce rămâne după noi, după ce proiectul e finalizat. La noi în România marea problemă este legislația care înfrânează foarte mult dezvoltarea. De la momentul când ai o idee asupra unei investiții și până la tăierea panglicii trec de obicei mulți ani de zile, oamenii sunt răi, contestă de multe ori licitații doar de dragul de a împiedica o investiție sau alta. orice contestație amână cu un AN DE ZILE investiția respectivă. Vă imaginați ce înseamnă să vrei să asfaltezi un drum, faci proiect, care și el durează mult, apoi licitația, deloc simplă, mai ales dacă e pe fonduri europene și pe când să te bucuri că te poți apuca de treabă, te trezești că cineva contestă licitația și te aruncă în marasmul termenelor justiției, iar până la definitivarea contestației mai trece un an, poate doi. E groaznic și frustrant, mai ales atunci când cei care contestă o fac de dragul de a încurca. Oamenii nu știu acest lucru și pe bună dreptate se întreabă de cele mai multe ori, oare de ce nu se asfaltează strada x sau z.
- E o luptă concurențială...
- Da, dar o luptă ar trebui să însemne că lupta se desfășoară corect, nu poți tu, firmă de apartament să contești un câștigător care are utilaje si oameni dar și un istoric și un preț foarte bun.
- Înțeleg că Șimandul e doar la începutul dezvoltării pe care o vede Florin Dema.
- Eu sunt un om simplu, îmi place să vorbesc cu fiecare șimăndan în parte, să-i ajut dacă se poate, ușa biroului meu e mereu deschisă, îmi place să ajut și să știu prin ce greutăți trec oamenii...
- La fel vă comportați și cu cei care vă critică?
- O, DAAA! De ce nu, haideți să vă dau un secret, al meu cel puțin. Eu iubesc șimăndanii și Șimandul precum CASA MEA. Pe toți, fără excepție! Știu că politica ne mai distanțează, dar eu aici la Primărie fac administrație și mai puțin politică, EU FAC POLITICA ȘIMĂNDANULUI. Partidul meu este PARTIDUL ȘIMĂNDANULUI! Indiferent cum se numește el, PNL, PSD sau alt partid. Să știți că se vede de la o poștă că PNL-ul, care este acum la guvernare națională și județeană, ajută ȘIMANDUL. Se simte prin proiecte, finanțări. De aceea spun, iubesc șimăndanii și îi respect pe toți, chiar dacă unii mă critică, și pe ei îi respect la fel de mult. Sunt un OM care nu este ranchiunos, știu și pot sta la masă cu oricine. Le respect opinia și mergem mai departe.
- Viitorul cum arată?
- Viitorul trebuie să aducă foarte mulți bani europeni, nerambursabili, acestea sunt investițiile care mie îmi plac cel mai mult și pentru ele mă zbat, avem și în prezent și am avut multe investiții pe bani europeni. Chiar acum amenajăm trotuare pe bani europeni! Este normal să muncim ca să accesăm cât mai mulți bani gratis, sau cu o cotă cât mai mică de participare. VREAU SĂ ADUC CONFORTUL DE LA ORAȘ ÎN ȘIMAND, așa oamenii vor sta aici și nu-și vor mai trăi zilele în apartamente mici, la oraș. Când ai asfalt, gaz, apă, canalizare, pentru ce să te mai muți la oraș? În privința locurilor de muncă, Șimandul se află între doi poli importanți, Arad și Chișineu-Criș. Aici, știm cu toții, sunt multe investiții care au generat locuri de muncă, de asemenea pot anunța că și la Șimand vor fi în perioada următoare câteva investiții importante, investiții ce vor genera locuri de muncă. Totuși, Șimandul este o comună, cum spuneam, cu mult teren agricol, agricultura fiind una din resursele noastre.
- A fost cumplită criza coronavirusului!
- A fost și este! Vă imaginați că ne-am trezit, așa peste noapte, cu un dușman nevăzut care ne amenința viețile. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor, am reușit să ținem în frâu acest virus, până acum am trecut cu bine, asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să se păzească în continuare. Paza bună trece primejdia rea. M-am bucurat că am reușit să mergem cu investițiile mai departe și în criza COVID-19, că nu am oprit aici, la Primărie, nici o zi lucrul, că am fost alături de oameni, exact așa cum trebuie să se întâmple în astfel de situații. LE MULȚUMESC ȘIMĂNDANILOR CARE AU FOST ALĂTURI DE MINE, NU MI-A FOST UȘOR, AM AVUT MULTE NOPȚI ALBE, MĂ GÂNDEAM CE VA FI CU NOI, dar m-am rugat la Dumnezeu și mi-a dat putere să trecem peste tot.
- Majoritatea șimăndanilor vă iubesc pentru că sunteți un om popular!
- Așa trebuie să fie un primar, cred eu. Să fie văzut pe străzi, să verifice lucrări, să gândească proiecte, să vorbească cu toată lumea, să se lupte pentru comuna lui, să o respecte, să o cinstească. ACELA SE NUMEȘTE PRIMAR ADEVĂRAT! Opinia mea.
Sorin Ghilea
Sursa: ARQ