Conopida - leguma-minune cu multiple beneficii pentru sănătate

Sănătate 28.04.2023 0 comentarii

O legumă asemănătoare cu broccoli, varza și ridichea, conopida este apreciată în special în mâncăruri gătite și salate. Fiind gustoasă și versatilă, aceasta poate fi consumată sub formă de piure, supă cremă sau smoothie, și poate fi inclusă în dieta tuturor indiferent de vârstă.


Conopida este recunoscută drept un aliment extrem de sănătos datorită compoziției sale bogate în nutrienți esențiali și substanțe active cu proprietăți vindecătoare. Printre acestea se numără vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, Omega 3, vitamina K, fosfor, potasiu și mangan, precum și o gamă largă de fitonutrienți și antioxidanți puternici. De asemenea, conopida este o sursă importantă de vitamina C, ce stimulează producerea de colagen, o proteină vitală pentru sănătatea pielii. 


Printre beneficiile consumului de conopidă se numără îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului, reducerea riscului de boli ale ochiilor și îmbunătățirea sănătății pielii. Conopida conține substanțe benefice pentru sănătatea inimii, precum sulforafanul și beta-carotenul, care reduc riscul de boli cardiovasculare. Sulforafanul și colina din conopidă pot proteja creierul de inflamații și stres oxidativ, îmbunătăți funcțiile cognitive și reduce riscul de deteriorare cognitivă. De asemenea, conopida conține antioxidanți și nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor, precum luteina și zeaxantina. Iar sulforafanul din conopidă poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.


Însă, deși este deosebit de sănătoasă, nu toată lumea îndrăgește gustul conopidei, de aceea vă pregătit câteva rețete pentru a-i convinge pe cei mai reticenți să o includă în dieta lor.


Salată de conopidă cu dressing de iaurt

Ingrediente:


  • 1 conopidă mică, tăiată în buchețele mici
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1/2 cană de iaurt grecesc
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • frunze de mentă proaspătă, tocate mărunt (opțional)


Instrucțiuni:

1. Pune buchețelele de conopidă într-un vas cu apă clocotită și fierbe-le timp de 3-5 minute sau până când devin moi, dar nu prea moi.


2. Scoate conopida din apă și las-o să se răcească.


3. Într-un bol mic, amestecă iaurtul, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper negru.


4. Amestecă dressingul cu conopida și amestecă bine.


5. Serviți salata garnisită cu frunze de mentă tocate mărunt, dacă doriți.


Supă cremă de conopidă

Ingrediente:


  • 1 conopidă medie, tăiată în bucăți mici
  • 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 4 căni de supă de legume
  • 1 cană de lapte de cocos
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • ulei de măsline


Instrucțiuni:

1. Într-o oală mare, căliți ceapa și usturoiul în ulei de măsline până se înmoaie, timp de aproximativ 5 minute.


2. Adăugați conopida și supa de legume în oală și fierbeți timp de 20-25 de minute sau până când conopida devine moale.


3. Puneți amestecul într-un blender și amestecați până când se transformă într-o pastă omogenă.


4. Întoarceți amestecul la oală și adăugați laptele de cocos.


5. Lăsați să fiarbă timp de 5-10 minute și condimentați cu sare și piper după gust.


6. Serviți supa cremă caldă, garnisită cu puțin ulei de măsline.



Chifteluțe de conopidă

Ingrediente:


  • 1 conopidă medie, tăiată în bucăți mici
  • 1/2 cană de făină
  • 1/2 cană de parmezan ras
  • 2 ouă, bătute
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • ulei de măsline, pentru prăjit


Instrucțiuni:

1. Într-un bol mare, amestecă bucățile de conopidă cu făina, parmezanul ras, praful de usturoi, sarea și piperul negru proaspăt măcinat, până când conopida este bine acoperită.


2. Adaugă ouăle bătute în amestec și amestecă până când toate ingredientele se combină bine.


3. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu.


4. Ia bucăți din amestecul de conopidă cu o lingură și formează chifteluțe rotunde cu mâinile. Pune-le în tigaie și prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc frumos și sunt gata.


5. Scoate chifteluțele de conopidă pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.


6. Servește chifteluțele calde ca aperitiv sau alături de o salată verde. Poți să le servești și cu o sos de iaurt cu usturoi sau un sos de roșii ușor picant.



fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine