Cu Antoniu Martin, consultant politic, despre startul campaniei electorale: „Mulți candidați, puțină expertiză administrativă”

Stire 07.09.2020 0 comentarii


Sorin Ghilea: Antoniu Martin, a început campania electorală în mod oficial. Cum caracterizați startul acesteia?

Antoniu Martin: De câteva zile, a început în mod oficial campania electorală pentru alegerile locale, deși, așa cum s-a putut observa majoritatea candidaților și echipelor de campanie au desfășurat acțiuni de promovare de o bună perioadă de timp. Dacă ar fi să caracterizez, ca și consultant politic, startul acestei campanii, aș spune că avem mulți candidați și prea puțină expertiză administrativă. Numeroase partide politice au preferat să nominalizeze pentru primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni persoane care beneficiază de o oarecare notorietate la nivel comunitar, chiar dacă acestea nu dispun de experiență în plan administrativ. Trebuie subliniat faptul că administrația publică locală și județeană au devenit în ultimii ani tot mai complexe, necesitând un nivel de pregătire adecvat. Vorbim aici despre necesitatea pentru o comună, un oraș sau un județ de a dezvolta proiecte cu fonduri europene, sens în care o administrație trebuie să fie bine pregătită. 

S.G.: Va conta, în aceste alegeri, notorietatea candidaților sau experiența administrativă a acestora?

Antoniu Martin: Cred că majoritatea electoratului a ajuns la un nivel de maturizare, astfel încât orizontul de așteptare se focusează în principal pe persoane care dispun de capacitate administrativă. Altfel spus, mai ales la nivelul alegerilor locale va conta mai mult ce a realizat în plan administrativ candidatul. Nu cred că ne dorim - și mă refer aici la nivelul întregii țări – administrații care să fie conduse de diletanți. Orizontul de așteptate al electoratului s-a mutat în ultimul timp spre aspecte mai complexe, având în vedere și experiența directă a multor cetățeni români cu realități administrative din Europa Occidentală. Aceștia își doresc cu siguranță ca administrațiile comunităților unde locuiesc să fie tot mai competitive, transparente și debirocratizate. 

S.G.: Cum vedeți derularea campaniei electorale în contextul pandemiei?

Antoniu Martin: Fără îndoială, pandemia grevează asupra derulării normale a campaniei electorale pentru alegerile locale. În aceste condiții, principala ”bătălie” se va duce în mediul online, contând foarte mult modalitatea în care mesajele candidaților vor fi diseminate la cât mai mulți alegători. Nu vom avea dezbateri, decât în puține situații, fapt ce va muta centrul de greutate al demersului electoral pe impactul mesajelor, pe capacitatea de comunicare, dar și de reacție al echipelor de campanie. 

Sorin Ghilea

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine