Stire 18.01.2023 ⋅ 0 comentarii
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale Române, s-a dezvelit la Gyula o placă comemorativă dedicată geniului culturii române, Mihai Eminescu. Placa comemorativă a fost amplasată pe clădirea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU), situat în orașul Gyula, pe strada Mihai Eminescu, nr. 1. Manifestarea din data de 16 ianuarie 2023 a fost precedată de un program artistic și o evocare a marelui Mihai Eminescu, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula. La manifestări a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Acesta a dezvelit placa comemorativă, împreună cu Gheorghe Cozma, preşedintele AŢRU; Görgényi Ernő, primarul oraşului Gyula şi Kovács József, deputat în Parlamentul Ungariei.
Placa comemorativă a fost sfinţită de către Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu un sobor de preoţi. Preşedintele AŢRU, Gh. Cozma, a adresat un cuvânt de salut, în care a reliefat importanţa simbolică a amplasării plăcii comemorative dedicate lui Mihai Eminescu la Gyula, oraş ce constituie sediul celor mai importante instituţii ale comunităţii istorice româneşti din Ungaria, dar şi o importantă destinaţie turistică pentru români. El a spus că această placă se doreşte a fi un liant pentru comunitatea românească din Ungaria, dar şi un simbol care să ajute la dezvoltarea unor relații şi mai bune între România şi Ungaria.
Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB, a evocat personalitatea poetului național Mihai Eminescu, accentuând dimensiunea universală a creaţiei acestuia. Un element surpriză a fost mini-recitalul unui cor alcătuit în premieră din cadre didactice de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, care a prezentat cântece bazate pe creațiile eminesciene. Elevi de la acelaşi liceu au recitat versuri eminesciene în ambele limbi, română şi maghiară. La placa comemorativă au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor. La manifestare au asistat peste 100 de persoane, printre care numeroase oficialităţi ungare, primari, reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ şi a mediului asociativ românesc din Ungaria.
Sursa: ARQ