Discuţia secretă 10, la Timişoara şi Arad; ce program au pregătit organizatorii

Stire 14.06.2023 0 comentarii


Festivalul de literatură Discuția secretă își scrie anul acesta povestea diferit față de celelalte nouă ediții. Va începe cu o seară „Discuția secretă” la Timișoara și se va muta apoi la Arad, în locul consacrat deja, Cafeneaua literară Joy’s, pentru încă trei seri de literatură:  seara OHMYGODPOETRY,  seara NEMIRA şi seara HUMANITAS. Muzica nu va lipsi nici ea din nicio seară DS10. Tot în cadrul festivalului, va avea loc și lansarea celei de a treia antologii Discuția secretă, volum bilingv care inaugurează seria DS de la OMG Publishing: „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum / Ez a világ 66% Akkor és 33% Most".


Iată cum arată a 10-a ediţie Discuția secretă: 


Miercuri, 14 iunie,


adică astăzi de la ora 19.00, are loc avanpremiera timișoreană a festivalului Discuția secretă, la Casa Artelor din Timișoara, cu lecturi de Johann Lippet şi Matěj Hořava. Seara va continua, de la ora 19.30, cu prezentarea antologiei „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum /Ez a világ 66% Akkor és 33% Most", volum apărut la OMG Publishing, 2023. Vor fi prezenţi la eveniment autorii Ionuț Chiva,  Fischer Botond, Cătălin Lazurca, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Szántai János, discuția fiind moderată de Raluca Selejan.


Avanpremiera timișoreană a festivalului Discuția secretă are ca parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Librăria La Două Bufnițe și OMG Publishing.


Joi, 15 iunie,


Festivalul se mută în locul consacrat: Arad, Cafeneaua literară Joy’s.  Va fi seara OHMYGODPOETRY, moderată de editorul și criticul literar Alex Ciorogar. De la ora 20.00  vor citi poezie Diana Cornea, Mihnea Bâlici, Mădălina Căuneac și Raluca Boantă, iar de la ora 21.00 Cătălin Lazurca, Florentin Popa și Gabi Eftimie. *


Seara se va încheia cu o petrecere: de la ora 22.00, va fi DS Party - "66% Atunci 33 % Acum 1% Coincidență", un videomix cu Radio Tern. **


Vineri, 16 iunie,


cea de a doua seară arădeană DS10 începe la ora 20.00, la Cafeneaua literară Joy’s, cu lansarea noii antologii DS, apărută la OHMYGOD Publishing, „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum" /


„Ez a világ 66% Akkor és 33% Most", lansare moderată de Alex Ciorogar. Vor fi prezenți  autorii antologiei: Demeter Zsuzsa, Szántai János, Cătălin Lazurca, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Ionuț Chiva, Vida Gábor, Andrei Dósa, Mihai Duțescu, Cătălin Furtună, Fischer Botond, Márton Evelin și Gabi Eftimie. ***


În a doua parte a serii, de la ora 21.30, este programată lectura Andreei Răsuceanu, urmată de seara NEMIRA, moderată de Eli Bădică, în cadrul căreia vor citi Elena Vlădăreanu, Bogdan Munteanu şi Ilinca Mănescu. ****


Florentin Popa Show cu „Dezintegrare – The Lost Tracks", programat pentru ora 22.30, încheie cea de a treia seară DS10.


Sâmbătă, 17 iunie,


ultima seară DS10 începe, la Cafeneaua literară Joy’s, cu lecturi ale scriitorilor Daniela Rațiu, Johann Lippet, Cosmin Perța și Matěj Hořava. De la ora 21.00, începe seara HUMANITAS, moderată de Andreea Răsuceanu, seară care îi are ca invitaţi pe Dan Perșa, Iulian Popa, Corina Sabău şi Augustin Cupșa.


*****


Pentru că ce e mai bine și mai frumos să faci la final de festival decât să dansezi, DS10 a programat pentru evenimentul de închidere un concert. Sâmbătă, de la ora 22.00, va fi concert PA RO LA ((Ale Onsbdrig & Fly B-ton).


******


Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul DS10.


Desfășurat în principal la Arad, din 2014, festivalul a devenit itinerant începând din 2022. Anul acesta, Discuția secretă va avea ediții și evenimente curatoriate în patru orașe: Timișoara și Arad (14-18 iunie), București (28-30 iulie), Cluj-Napoca (16-19 noiembrie).


______


Discuția secretă este organizată de GMMC și finanțată, la Arad, cu aceeași generozitate încă din 2014, de Centrul Municipal de Cultură Arad.


Parteneri: revista Helikon, OHMYGOD Publishing, Nemira, Editura Humanitas


Sponsori tradiționali:


Grup West - dealer local Opel, Peugeot și Citroën


Cafeneaua literară Joy's.


*


Diana Cornea (n.1998) este doctorandă în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca. Pe parcursul ultimilor ani a publicat poeme în Revista Steaua, Revista Echinox, Revista TIMPUL și pe platforme online precum DLITE, Poetic Stand și Museum of Intimacy. În anul 2022 a debutat cu volumul "Setări avansate de lumină" la editura OMG Publishing.


Mihnea Bâlici (n. 1998) este din comuna Piatra Șoimului, Neamț. În prezent, este doctorand la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, unde lucrează la o lucrare despre reprezentările migrației în romanul românesc postcomunist. Este organizator al clubului de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” și co-fondator al platformei culturale Mafia Sonetelor. Scrie cronică literară în Scena9.


Mădălina Căuneac (n. 1991, Botoșani) este licențiată în PR Cultural și are un master în Sănătate Publică. A debutat în octombrie 2022 cu volumul de poezie "Crisalidă", de unde a extras poeme pentru a construi concepte performative în diferite colaborări cu Strada Fără Nume, CenaClub, Florentin Popa și SwordS - Spoken Word Sessions. Poemele acesteia a mai apărut și în diverse reviste și platforme de cultură (ex. Steaua, Familia, DLite).


Raluca Boantă (n. 1996, Bistrița) a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde locuiește în prezent. A debutat cu volumul „La marginea bună a corpului” (OMG Publishing, 2022) pentru care a primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei la categoria debut și Premiul Tânărul Poet al anului 2022, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022.

 Alex Ciorogar (n. 1989, Alba Iulia) este asistent universitar la Litere UBB, cercetător și editor (OMG Publishing). A condus revista Echinox din Cluj-Napoca. A semnat - nu doar în limba română, ci și în limba engleză - peste 100 de articole științifice, cronici, eseuri, recenzii, traduceri și interviuri în diverse reviste și jurnale, dar și în volume colective, atât din străinătate, cât și din România.


Cătălin Lazurca (n. 1973, Timișoara) trăiește la țară, în județul Arad. A publicat poezie și proză: "Remix" (poezie, 1998, Marineasa), "Nu zaeț pagadi" (proză scurtă, 2004, Hartmann), "Celebrul animal" (roman, 2005, Polirom), "Răufăcătorul vorbește" (Vinea, 2007). A avut, alături de alți prieteni, mai multe inițiative literare efemere (revistele Ca și cum, Noul Regim, site-urile Canonul și Brand etc.). Discuția secretă e singura care a rezistat în timp. La OMG stă să apară "Lumea e oricum o idee proastă", poezie.


Florentin Popa (n. 1989, Băicoi, Prahova) a publicat trei volume de poezie, precum și câteva traduceri. Locuiește în Florești (Cluj), într-un loc unde încă se mai aud greierii. Vrea să termine un album de ambient, se bazează pe greieri pentru munca grea. A fondat (micro-)platforma culturală/comunală Mafia Sonetelor, unde îl puteți vedea cioplind la poeme sau sporovăind pe podcasturi. Își rezervă dreptul de a fi uitat.


Gabi Eftimie (8 martie 1981, Luduș, Mureș) a publicat trei volume de poezie: „ochii roșii polaroid. acesta este un test” (Vinea, 2006), „nordul e o stare de spirit” (Charmides, 2014), „sputnik în grădină” (OMG Publishing, 2020). Este prezentă cu texte în antologii în română, maghiară, germană, suedeză, engleză. Din 2011 trăiește în Suedia unde traduce literatură pentru adulți și copii, din limbile germană, suedeză și engleză și tot aici predă limba suedeză.


**


Radio Tern este numele sub care a continuat să existe, mai discret și în mai puține silabe, Radio plictisitor. A avut apariții sporadice pe scena artei contemporane, dar nu a mai emis din 2016. Cu videomixul de la DS 10, "66% Atunci 33 % Acum 1% Coincidență" se manifestă pentru prima dată în zona de entertainment. Evenimentul este gândit ca o avanpremieră a lansării de a doua zi a antologiei DS cu aproape același nume:  "Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum /


Ez a világ 66% Akkor és 33% Most", antologie publicată la OMG Publishing).


***


Antologia DS este gândită ca o antologie back to back și vorbește despre felul în care au fost trăite, diferit, experiențe comune, vorbește despre naționalisme și propagandă, despre cultura oficială și cultura pop, despre Generația de Aur a fotbalului românesc și despre multe altele.


„Ideea mi-a venit în vis. Eram înconjurat, la o bere, de scriitori maghiari, probabil invitați la DS, și m-am pomenit zicînd: <<În nemernicia mea, ca un cîine turbat, am mușcat mîna care m-a hrănit!>> Îl citam pe Gheorghe Dinică/Bastos din filmul patriotic Columna, dar nici unul din ungurii cu care beam bere în vis n-a înțeles și n-a rîs. Am rîs eu, singur și treaz, pe urmă mi-a venit gîndul că, da, nu avem poate, români și maghiari, aceleași filme în cap. Și gîndul a mers mai departe, către o antologie back to back, despre felul în care am trăit diferit niște experiențe comune, despre naționalisme și propagandă, despre cultura oficială și cultura pop, despre Generația de Aur a fotbalului românesc și tot așa. Fiind un volum DS, are bineînțeles în titlu un vers din David Berman: „because this world is 66% Then and 33% Now”. Restul de 1%? O fi scrisul despre procentele mari și coincidențele dintre ele" - Cătălin Lazurca.


„Am fost mereu interesată de amintiri/memorie, de felul în care se schimbă acestea în timp și, pe de altă parte, de întrebarea: de ce ne amintim în mod diferit aceleași evenimente și întâmplări? Pentru mine, această antologie este un fel de căutare de răspunsuri, dar și de cunoaștere. Dacă avem doar un procent în comun, cred că avem câștig de cauză" - Márton Evelin.


****


Andreea Răsuceanu este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea a două romane, "Vântul, duhul, suflarea" (2020; Premiul Academiei Române pentru Proză, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză etc.) și  "O formă de viață necunoscută" (2018; Premiul pentru proză al revistei Ateneu), și a patru cărți de geocritică.


Elena Vlădăreanu este scriitoare și jurnalistă. Are o licență în literatură română și franceză, un masterat în studii vizuale, iar în prezent urmează un doctorat cu o cercetare despre biografii și autobiografii în teatrul documentar. A publicat mai multe volume de versuri și de proză, cel mai recent volum al său fiind "August", o colecție de proză scurtă apărută la Editura Nemira, în 2021. A scris pentru teatru și a semnat o serie de lucrări video. În 2018, s-a numărat printre inițiatoarele Proiectului ”Sofia Nădejde”. 


Bogdan Munteanu: „Citesc și ascult povești. Scriu de la 30 de ani. Am publicat volumele de povestiri "Ai uitat să râzi" (Nemira, 2016, 2023 – ediția a II-a revizuită și adăugită), "Bine te-am rătăcit", Incognito (Limes, 2011) și "Vals pe fire de păianjen" (Limes, 2010), și romanul "Stai jos sau cazi" (Nemira, 2022). Lucrez în IT și în proiecte culturale. Joc oricând o partidă de table. Asta o să fac și de acum încolo.”


Ilinca Mănescu (n.1990, Buzău) a absolvit cursurile UMF „Carol Davila” și recent pe cele ale UNATC „I.L. Caragiale”. A participat la atelierele „Creative Writing Sundays” și la programul „Prima Carte”. A publicat proză scurtă în „Revista de povestiri”, în antologia „KIWI” (2021, Polirom) și în antologia „Retroversiuni” (2023, Paralela 45). A debutat în volum cu romanul „Copiii Ecosistemului” publicat în noiembrie 2021 la editura Nemira, în colecția „n’autor”. A fost finalistă a concursului „Write a Screenplay for” 2022, organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe. A scris articole pentru Scena9 și PressOne.


Eli Bădică și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de master la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie. În prezent, este doctorandă a aceleiași Facultăți de Litere și cadru didactic asociat.


Eli este și editoarea unei colecții de literatură română contemporană. Din iunie 2017, s-a alăturat echipei de la Editura Nemira, preluând portofoliul de autori români, iar pe 23 aprilie 2018 a lansat colecția n’autor.


Ca jurnalistă literară, a fost, timp de 5-6 ani, redactor-șef adjunct al unuia dintre cele mai importante site-uri literare românești, Bookaholic.ro. A scris (și încă o mai face sporadic) pentru cele mai relevante publicații culturale din România – Scena9, Suplimentul de cultură, Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura, Revista Arte și Meserii, Infinitezimal ș.a. – și a contribuit cu texte și pe diverse bloguri ori site-uri – cum ar fi DLITE, blogul Goethe-Institut București. De-a lungul timpului, a fost și manager cultural, s-a ocupat și de PR cultural, a organizat, co-organizat și/sau moderat sute de evenimente culturale/literare, a fost expert evaluator în domeniul cultural și/sau membru în diverse jurii, a ținut ateliere de scriere creatoare și multe altele.


*****


Dan Perşa: „am deschis ochii şi am văzut întunericul nopţii la cumpăna zilelor dintre 25 şi 26 ianuarie 1960. De ziurel am fost declarat nou născut, în oraşul Gherla (cartierul civil), judeţul Cluj – Transilvania. Am scris şi am publicat câteva romane şi alte scrieri stau în sertare la odihnă. Actualmente redactor la revista „Ateneu” Bacău.”


Iulian Popa s-a născut la Brăila în 1972. A urmat cursurile Facultății de Fizică a Universității București. Ulterior, a terminat un doctorat în fizică la Universitatea din Stuttgart. A publicat mai multe articole și lucrări de specialitate pe parcursul stagiilor de cercetare din Germania și Statele Unite. A publicat proză scurtă în antologiile de povestiri Kiwi 2021, Kiwi 2022 (Polirom, Ed. Marius Chivu), și în Cartea Orașelor (Humanitas, Ed. Andreea Răsuceanu), în revista Iocan, precum și în Revista de povestiri și în Argos SF&F. A debutat în volum cu "Guadalajara" (Ed. Humanitas, 2018).  Nominalizat la premiul Iocan 2019. Câștigător al Bursei și Rezidenței Cărturești, ediția 3, la secțiunea Proză Scurtă. Următoarea carte, romanul „Între vii”, va apărea în toamna lui 2023 la Ed. Humanitas. 


Corina Sabău a debutat cu romanul "Blocul 29, apartamentul 1"(2009, Editura Polirom), selecționat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry și distins cu Premiul pentru debut în roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc. În 2012 a publicat la Editura Polirom un al doilea roman, "Dragostea, chiar ea". A fost coscenaristă a filmului "Toată lumea din familia noastră" (2012), regizat de Radu Jude și produs de Hi Film, câștigător a numeroase premii internaționale. "Și se auzeau greierii" este cel mai recent roman al Corinei Sabău, publicat în 2019 la Editura Humanitas, în colecția Scriitori români contemporani. Nominalizat la Premiile Revistei Observator Cultural și la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, în 2021 romanul a apărut în Franța, la Belleville Editions, în traducerea Floricăi Courriol, cu titlul "Et on entendait les grillons".


Augustin Cupșa (1980) scrie proză și scenarii (printre care adaptarea serialului „Be Tipul”/ „În derivă” produs de HBO România).  Cel mai recent volum al său este ”Străinătate” (A proză), apărut la editura Humanitas (2022), pentru realizarea căruia a beneficiat de rezidențele literare BMEIA /Q21 Viena și HLF Pecs.


******


PA RO LA este un proiect muzical de pe Chryptos. Sunetul lor distinctiv combină instrumentele tradiționale și electronice, creând o atmosferă sonoră inovatoare. Elementele vocale se împletesc armonios cu aranjamentele instrumentale, rezultând un sound captivant și puternic. Mesajele lor muzicale explorează teme profunde și transcendentale, aducând audiența într-o călătorie interioară și provocând contemplație. Melodiile lor pot evoca o stare de meditație sau introspecție, iar ritmurile invită la exteriorizare si conectare prin dans. Dacă nu știi parola, nu-ți face griji, o vei afla în 17 iunie in Joy's..


DISCUȚIA SECRETĂ, festival de literatură, Arad


PROGRAMUL COMPLET:


MIERCURI 14 IUNIE


Casa Artelor, Timișoara


Avanpremiera timișoreană a festivalului Discuția secretă


ora 19.00


lecturi:


Johann LIPPET


Matěj HOŘAVA


ora 19.30


prezentarea antologiei:


“Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum /


Ez a világ 66% Akkor és 33% Most”


OMG Publishing 2023


autori prezenți: Ionuț CHIVA • Fischer BOTOND • Cătălin LAZURCA • MÁRTON Evelin • MĂRCUȚIU-RÁCZ Dóra • SZÁNTAI János


moderatoare:


Raluca SELEJAN


Organizator: Discuția secretă prin GMMC


Parteneri: Direcția Județeană pentru cultură Timiș, Librăria La Două Bufnițe, OMG Publishing


JOI 15 IUNIE


Cafeneaua literară Joy’s


ora 20.00, seara OHMYGODPOETRY


moderator: Alex Ciorogar


lecturi:


Diana Cornea


Mihnea Bâlici


Mădălina Căuneac


Raluca Boantă


Cătălin Lazurca


Florentin Popa


Gabi Eftimie


ora 22.00


DS PARTY


66% Atunci 33 % Acum 1% Coincidență


un videomix cu Radio Tern


VINERI 16 IUNIE


Cafeneaua literară Joy’s


ora 20.00, Lansarea antologiei DS 2023 / OMG Publishing


Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum /


Ez a világ 66% Akkor és 33% Most


moderator: Alex Ciorogar


autori:


Demeter Zsuzsa


Szántai János


Cătălin Lazurca


Mărcuțiu-Rácz Dóra


Ionuț Chiva


Vida Gábor


Andrei Dósa


Mihai Duțescu


Cătălin Furtună


Fischer Botond


Márton Evelin


Gabi Eftimie


21.30: lectură Andreea Răsuceanu


seara NEMIRA


moderatoare: Eli Bădică


lecturi:


Elena Vlădăreanu


Bogdan Munteanu


Ilinca Mănescu


22.30: Florentin Popa Show


Dezintegrare – The Lost Tracks


SÂMBĂTĂ 17 IUNIE


Cafeneaua literară Joy’s


ora 20.00


lecturi:


Daniela Rațiu


Johann Lippet


Cosmin Perța


Matěj Hořava


21.00: seara HUMANITAS


moderatoare: Andreea Răsuceanu


lecturi:


Dan Perșa


Iulian Popa


Corina Sabău


Augustin Cupșa


22.00: Concert PA RO LA


Programul poate suferi mici modificări, care vor fi anunțate din timp de către organizatori.


______


Discuția secretă 2023


https://discutiasecreta.ro/


Facebook: /DiscutiaSecreta


Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine