DSP Arad informează asupra măsurilor ce trebuie luate în caz de inundații

Stire 01.03.2023 0 comentarii


Ca urmare a fenomenelor meteorologice actuale, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să ofere populației informații utile cu privire la prevenirea îmbolnăvilor asociate cu inundații.

În timpul unei inundații, calitatea apei poate fi compromisă. Apa poate fi contaminată cu microorganisme (bacterii, virusuri, protozoare etc.), substanțe chimice provenite din diverse surse (ex. substanțele folosite în agricultură).

Apele de inundație și apele stagnante postinundație prezintă diverse riscuri pentru sănătatea umană: boli infecțioase, pericole chimice, răni, înec. Unele boli infecțioase pot apărea după inundații datorită scăderii sanitației sau supraaglomerării în cazul persoanelor care au fost evacuate și cazate în adăposturi temporare. Consumul de apă sau alimente contaminate de apă din inundații poate duce la apariția de boli diareice.

Există anumite grupuri de populație sau indivizi care sunt expuse unui risc deosebit de suferință ca urmare a impactului inundațiilor asupra stării de sănătate. Grupurile vulnerabile includ: copiii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, vârstnicii, oamenii fără adăpost, persoanele cu tulburări fizice, senzoriale și cognitive, oameni care au nevoie de îngrijiri la domiciliu.

Reguli de utilizare a apei în cursul unei inundații:

-Pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă

-În zonele rurale unde apa se consideră nepotabilă, consumaţi apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice

-Spălaţi-vă în permanenţă mâinile şi spălaţi ustensilele de bucătărie

-Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite

-Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic

În perioada post inundație:

-Îndepărtaţi apa stagnantă şi materialele ude!

-Aveţi grijă la instalaţiile electrice şi de gaz!

-Informaţi-vă dacă apa esta potabilă!

-Nu mâncaţi alimente care au venit în contact cu apa viiturilor!

-Evitați expunerea la ape de inundaţii dacă aveţi o rană deschisă!

-Păstraţi plăgile deschise cât mai curat posibil!

-Apa din fântană va fi consumată numai dupa ce au fost efectuate analize fizico-chimice si bacteriologice care confirma potabilitatea acesteia!

                                                                                                        

Direcția de Sănătate Publică Arad a informat o parte din primăriile din județ care prezintă un risc mai crescut de inundații în această perioadă despre reglementările actuale privind calitatea apei potabile. 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine