Sănătate 05.05.2023 ⋅ 0 comentarii
Durerile articulare sunt resimțite în mai multe părți ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele, coloana vertebrală, genunchii sau șoldurile. Acestea pot fi cauzate de factori de risc precum vârsta, greutatea corporală, leziunile anterioare, suprasolicitarea sau alte afecțiuni medicale. Durerile articulare pot fi constante sau repetate, iar articulația afectată poate fi rigidă, inflamată sau dureroasă. Durerea poate limita capacitatea pacientului de a-și desfășura activitățile obișnuite, iar durerea severă poate afecta calitatea vieții.
Cauzele durerilor articulare pot fi multiple, fiind cel mai important simptom al afecțiunilor articulare și putând fi de origine mecanică sau inflamatorie. Osteoartrita este un tip de artrită care afectează cartilajul, articulațiile devenind dureroase și rigide. Artrita reumatoidă este o boală cronică ce provoacă umflături și dureri la nivelul articulațiilor, iar în cazul gutei cristalele de acid uric se colectează în articulație, provocând durere și inflamație.
Factorii de risc ai durerilor articulare sunt varsta, sexul, predispoziția genetică, greutatea, traumatismele, istoricul medical sau ocupația și stilul de viață. Simptomele durerii articulare variază de la ușoare la severe și pot include inflamație, rigiditate, amețeală, dificultate la mișcarea articulației sau creșterea temperaturii la nivelul acesteia.
Pentru a stabili un diagnostic al durerilor articulare, medicul va examina pacientul și va pune întrebări cu privire la istoricul familial de dureri articulare, traumele sau infecțiile și alte probleme de sănătate ale persoanei investigate. De asemenea, vor fi efectuate și teste de sânge și examene imagistice precum radiografia, artroscopia, ecografia sau imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN).
Tratamentul durerilor articulare poate fi gestionat prin aplicarea de comprese reci sau calde, efectuarea de exerciții sau pierderea în greutate. De asemenea, pot fi prescrise dispozitive de susținere, terapie fizică sau ocupațională sau antidepresive. În cazuri mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Este important ca durerea articulațiilor să fie diagnosticată rapid și tratată corect, pentru a se evita deteriorarea articulațiilor și pentru a se menține articulațiile funcționale și sănătoase. Dacă durerea interferează cu activitatea cotidiană, este indicat consultul medical.
Sursa: ARQ