Stire 08.12.2022 ⋅ 0 comentarii
În după-amiaza zilei de miercuri, 7 Decembrie, în elegantul hol al Primăriei Aradului, parcă într-un dialog artistic peste vremuri cu vitraliile maestrului Sever Frențiu, ce filtrează spirirual lumina care pune în valoare scările de marmoră ale edificiului, s-a vernisat expoziția de icoane a artistei Elena Boțan.
Prilejuită de aniversarea a 50 de ani de trudă pe tărâmul artei, expoziția din preajma sărbătorii Crăciunului din Anul Domnului 2022 conține 30 de icoane hieratice, toate cu tematică ortodoxă, unele respectând canonul bisericesc, altele însă fiind însuflețite de o trăire duhovnicească ce trece dincolo de stică, cum s-ar spune.
Vernisajul de miercuri seara a avut loc în prezența directoarei Centrului Municipal de Cultură, d-na Daniela Pădurean-Andreica, a pictoriței Maria Furnea, a primarului municipiului, Călin Bibarț, a mai multor fețe bisericești și a unui public sensibil la subiectele creștine, ce animă toate cele 30 de icoane.
”Iată că într-o creație care numără 50 de ani doamna Elena Boțan a lăsat ceva în urmă. Și atunci când ceea ce lași în urmă are legătură cu sufletul, cu biserica și cu divinitatea, cu atât mai mult trebuie sprijinit, căci sunt puncte de legătură între noi, cei de aici și ceea ce este cu mult mai mult deasupra noastră și, mai ales, în sufletele și inimile noastre”, a rezumat, plastic, așa cum se cuvine la o expoziție de arte plastice, primarul Călin Bibarț situația.
Icoanele pot fi admirate până pe 29 Decembrie, așa că arădenii care vin în aceste zile la Târgul de Cărciun din Parcul Eminescu, înainte de a se îndopa cu tradiționalii cârnați, sau a se face mangă vin și bere, poate că n-ar fi rău să facă și un pelerinaj strategic (dar fără nici un elicopter, care să aterizeze pe esplanada din fața Palatului Administrativ!) până în holul Primăriei și preț de câteva minute să mediteze la faptul, poate nu întâmplător, că pornind din acest hol, sunt scări care duc în Sus, spre etajele superioare dar și scări care merg în Jos, spre pivnițele întunecate ale clădirii.
Mie unul mi-a plăcut enorm icoana ”Cei trei doctori fără de arginți” (tradus în limbaj contemporan, medicii care nu luau bani pentru munca lor!), ce te întîmpină de cum intri în Primărie și pe care am și pus-o în deschiderea articolului!
Vasile de Zărand
Sursa: ARQ