Local 16.09.2019 ⋅ 0 comentarii
Eroii şi veteranii luptei de la Păuliş au fost omagiaţi, ieri, la împlinirea a 75 de ani de la una din cele mai importante bătălii purtate de ostaşii români în cel de-al Doilea Război Mondial.Programul evenimentelor a cuprins ceremonii omagiale cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, desfăşurate în mai multe locuri simbol ale confruntării din septembrie 1944: la bustul căpitanului eroi Ioan Fătu, dispus în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş, în cimitirul eroilor din Radna, oraşul Lipova, biserica ortodoxă din Păuliş şi în final, la Monumentul Eroilor amplasat pe marginea Drumului Naţional 7 ce străjuiteşte intrarea în Valea Mureşului asemeni bravilor soldaţi care au apărat trecătoarea acum 75 de ani în faţa armatelor inamice.
Asistenţa s-a bucurat de prezenţa la evenimente a veteranului luptei de la Păuliş, profesor Nicolae Streian, precum şi a colonelului în retragere Artemiu Şimonca, veteran de război, care în septembrie 1944 a desfăşurat acţiuni de cercetare a operaţiunilor armatelor germane dislocate pe aerodromul Arad. A impresionat şi violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa, nepot al veteranului Artemiu Şimonca, cel care a susţinut un emonţionant recital de vioară în cadrul ceremoniei desfăşurată la Monumentul Eroilor de la Păuliş. La momentul artistic desfăţurat în cadrul ceremoniei de la Monumentul Eroilor au mai contribuit membrii Corului Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti şi elevi ai Şcolii Gimnaziale din Păuliş. De asemenea a fost prezentă la evenimente şi Adriana Chiriţă, strănepoată a eroinei Bătăliei de la Păuliş Elena Chiriţă.
Printre participanți s-a numărat membrii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, secţiunea Detaşamentul Păuliş, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filialele Argeş şi Lugoj, Corul Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti. De menționat că autoritățile au acordat diplome de onoare veteranilor prezenţi la evenimente, asociaţiilor de veterani, oaspeţilor din afara judeţului precum şi tânărului muzician Ştefan Şimonca-Opriţa şi strănepoatei eroinei Elena Chiriţă, Adriana Chiriţă.
Sursa: ARQ