Stire 31.03.2021 ⋅ 0 comentarii
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Complexul Muzeal Arad, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Sala ”Clio” a muzeului arădean.
Expoziția, care a putut fi admirată în cadrul MNIR, în perioada 29 iulie – 20 septembrie 2020, va fi accesibilă publicului din Arad, începând cu data de 2 aprilie 2021, orele 12.00.
În condițiile impuse de pandemia de COVID - 19 expoziția nu va beneficia de vernisaj, însă deschiderea va fi transmisă live de către TV Arad, vineri, 2 aprilie, orele 10.00.
Evenimentul de la Arad este organizat cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad și sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese, distincții militare, fotografii, brevete, din colecțiile MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului
,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga - In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Pentru prima dată la Arad sunt expuse fotografii inedite, oferite de colecționari din Curtici și colaboratori ai muzeului arădean: Dănuț Morodan, Neli Doba, Floarea Pețală și Mircea Moț.
---------
Expoziția va fi deschisă publicului la Sala ”Clio” (str. Horia 10), în intervalul 2 aprilie 2021 – 25 aprilie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 09:00-17:00.
TAXĂ INTRARE / PERSOANĂ:
Adulți: 4 lei
Studenți, pensionari: 2 lei
Preșcolari, elevi: 1 leu
GRATUIT:
copii instituționalizați, persoane cu dizabilități, veterani de război.
GRATUIT (pe bază de legitimație):
pensionarii care au lucrat minimum 10 ani în instituții de cultură, persoane care lucrează în reațeaua muzeală, colaboratori ai muzeului, membrii ICOM/AICA, grupuri organizate de preșcolar...
vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății