Facultatea de Științe Juridice, o structură universitară ce oferă posibilități variate de specializare în diverse profesii. Interviu cu conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG

Stire 17.07.2024 0 comentarii


Facultatea de Științe Juridice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este cea care a oferit prima specializare de profil din învățământul universitar privat din țară, cu un potențial material și uman de excepție. Calitatea actului didactic se ridică la nivelul standardelor naționale și europene și continuă să fie un pol de atracție pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în domeniu. Facultatea de Științe Juridice din cadrul UVVG oferă două programe  de studii universitare de licență, și anume Drept și Poliție Locală, platformă educațională ce asigură absolvenților pregătirea profesională pentru a face față cu succes cerințelor unei palete largi de locuri de muncă în domeniul juridic și al administrației publice. Despre oferta educațională pusă la dispoziția viitorilor studenți în acest an, am stat de vorbă cu  conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG.

  • Domnule decan, Facultatea de Științe Juridice din cadrul UVVG este unul dintre punctele de atracție, dacă pot să îl numesc așa, a viitorilor studenți.
  • Vă mulțumim pentru apreciere și da, suntem mândri de interesul exprimat de tineri pentru facultatea noastră, la alegerea drumului de formare profesională. Interesul însă aș putea spune că este justificat având în vedere nivelul dotărilor și al competențelor personalului didactic pe care Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad le are.
  • Ce programe de studii oferiți pentru anul universitar 2024-2025?
  • Pentru anul universitar 2024-2025, Facultatea de Științe Juridice oferă două  programe de studii nivel licență, Drept cu o durată de studii de 4 ani, echivalentul a 240 credite ECTS și Poliție Locală cu o durată de 3 ani de studii echivalente a 180 credite ECTS. De asemenea, facultatea dispune și de  două programe de masterat, respectiv Instituții de drept civil și drept procesual civil  și Instituții de  drept penal, respectiv drept procesual penal, în cadrul cărora cei interesați își pot aprofunda  cunoștințele teoretice și practice în domeniul juridic. Durata este de 3 semestre , echivalentul a 90 de credite ECTS. Ca element de noutate, din anul universitar 2023-2024 extensia UVVG din Baia Mare oferă celor interesați programul de studii Drept.
  • Cursurile sunt la zi, cu prezență fizică  sau se desfășoară în sistem hibrid?
  • Toate activitățile didactice se desfășoară cu prezență fizică, lucru care reprezintă un mare avantaj, aș spune, atât în ceea ce privește asimilarea cunoștințelor teoretice cât și punerea în practică a acestora.
  • Interesul demonstrat al conducerii Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad pentru asigurarea unui mediu de studiu la standarde extrem de ridicate este cunoscut deja. Putem vorbi despre același fenomen și în cadrul Facultății de Științe Juridice?
  • Conducerea UVVG și în special doamna rector, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci  este preocupată de actualizarea permanentă a bazei materiale a UVVG și implicit a facultății noastre. În acest sens pot să amintesc câteva investiții recente respectiv dotarea  laboratorului de informatică juridică și clinică juridică cu echipamente tehnice de ultimă generație, prevăzute cu softuri specifice domeniului juridic în cadrul cărora, atât  studenții cât și cadrele didactice le pot utiliza în dezvoltarea profesională teoretică și practică. De asemenea a fost inaugurat laboratorul de criminalistică în memoria regretatului profesor Pavel Palcu. Nu în ultimul rând, biblioteca facultății de Științe Juridice a fost dotată conform standardelor in vigoare, bibliografia de care dispune fiind extrem de variată, atât dacă vorbim despre lucrări de specialitate la nivel național cât și internațional.
  • Mulți tineri studenți se plâng că în timpul facultății învață teorie, dar când ajung să profeseze își dau seama că de fapt nu știu să aplice informațiile acumulate în anii de studiu. Vă loviți de această problemă?
  • Din fericire, absolvenții facultății noastre nu au această problemă. Și vă spun de ce. Baza de practică este un aspect deosebit de important, căruia îi acordăm o mare atenție. Facultatea are parteneriate încheiate cu instituții de profil de la nivelul municipiului și județului, precum Baroul de Avocați Arad, Judecătoria Arad, Tribunalul Arad, Parchetul Arad, Colegiul Consilierilor juridici din Arad, Penitenciarul Arad, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Consiliu Județean, Consiliul Local Municipal, Primăria, Poliția Locală Arad. Toate aceste parteneriate asigură studenților o platformă de acces la practică în domeniu extrem de largă, lucru care îi pregătește bine pentru activitatea profesională de după finalizarea studiilor. De asemenea, în cadrul acestor parteneriate, organizăm evenimente cu reprezentanți ai instituțiilor de profil, specialiști în domeniu susținând exerciții practice cu studenții noștri, punându-i în situații de care se vor lovi în activitatea lor. De exemplu, studenții de la programul de studii Drept au șansa de a organiza procese simulate chiar în sala de judecată, pornind de la cazuri reale și în care aceștia își asumă diferite roluri cum ar fi judecători, avocați sau procurori. Pe de altă parte, studenții de la programul de studii  Poliție Locală au asistat la activități specifice ale Brigăzii de intervenție rapidă de la Penitenciarul Arad și Inspectoratul Județean de Jandarmi arătându-li-se  tehnici de a acționa în situații extreme. În ceea ce privește corpul profesoral, acesta este unul de excepție, bine pregătit, ancorat în mediul teoretic juridic și administrativ, dar și profesional, mare parte dintre aceștia  fiind practicieni cu experiență în domeniul juridic și administrativ. De toate acestea beneficiază studentul, care este mereu cu un pas înaintea teoriei, prin aplicarea în practică, cazuistică și studiu de caz prelucrat din toate punctele de vedere.
  • Dacă vorbim despre programul de studii Drept, suntem oarecum familiarizați cu profesiile pe care le-ar putea avea  absolvenții acestei facultăți și mă refer aici la consilier juridic, avocat, notar, executor judecătoresc, procuror, judecător și așa mai departe. Vreau însă să vă întreb despre cum e situația din acest punct de vedere la programul de studii Poliție Locală. Ce posibilități de a profesa au absolvenții acestui profil?
  • Referitor la ocupațiile absolvenților de la programul de studii Poliție locală, ei vor fi licențiați în domeniul științelor administrative, acestea se regăsesc cu precădere în administrația publică locală și centrală. Concret, absolvenții pot deveni experți în administrație publică, inspector în administrație, diverse funcții în cadrul Poliției Locale și de asemenea, această facultate îi ajută pe cei care doresc să urmeze o carieră în politică, fiind o rampă de lansare pentru ei, având un bagaj solid de cunoștințe în domeniul administrației.
  • Ofertă bogată cu o deschidere extrem de atractivă pentru piața forței de muncă! În încheiere, spuneți-mi cum pot tinerii interesați de aceste domenii să se înscrie la programele de studii ale Facultății de Științe Juridice?
  • Conform metodologiei universității și a regulamentului facultății noastre, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat în limita locurilor stabilite prin hotărâre de guvern. Înscrierile se pot face online, accesând platforma https://admitere.uvvg.ro/ sau în cadrul Centrul Permanent de  Înscriere și Înformații, deschis la sediul Rectoratului UVVG de pe B.dul Revoluției nr. 96, de luni până vineri, între orele 8.00 – 17.00. Înscrierile se pot face până în data de  28 iulie, iar în 29 iulie are loc afișarea rezultatelor.  În cazul în care locurile alocate programelor de studii nu se ocupă în sesiunea de admitere  din iulie 2024, se va organiza o nouă sesiune de admitere în  luna septembrie 2024, în limita locurilor neocupate.
  • Vă mulțumim pentru informații și dorim succes tuturor studenților și viitorilor studenți ai universității.
  • Și eu mulțumesc!


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine