Stire 20.05.2020 ⋅ 0 comentarii
Ținem să vă reamintim că Fundația Româno-Germană Vladimirescu, cu sediul în comuna Vladimirescu, strada Gării, nr. 59, în calitate de Beneficiar, implementează proiectul ”Sprijin pentru persoanele vârstnice din județul Arad”, ID proiect 126837, cofinanțat din FSE, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea comunitară și creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din municipiul Arad, comuna Vladimirescu și comuna Șiria, jud. Arad, prin asigurarea unei intervenții sociale integrate, în domenii sociale relevante, prin implementarea unor măsuri concentrate si complementare pentru cele 162 de persoane aparținând grupului țintă inclus în proiect, pe o perioada de 28 de luni.
Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația Roze din Arad și propune crearea de către Beneficiar a unui Centru de Consiliere și Sprijin pentru Persoane Vârstnice în Vladimirescu, cu puncte de lucru în Mun. Arad și comuna Șiria și dezvoltarea de către Partener a unui Centru de Asistență Medicală și Medico – Socială în municipiul Arad. În cele două centre, se va oferi o gamă amplă de servicii de informare și consiliere, servicii sociale și medico – sociale pentru persoane vârstnice (peste 65 de ani) aflate în dificultate.
Activitățile proiectului:
Activitățile sunt conduse de persoane calificate, discuțiile pe teme de sănătate vor fi moderate de invitați de specialitate și vor cuprinde cadouri pentru participanți, iar pentru persoanele care petrec mai mult de trei ore în centru se oferă masă caldă.
Grupul Țintă al proiectului este format din 162 de persoane de peste 65 de ani, din comuna Vladimirescu, comuna Șiria și municipiul Arad, aparținând unor grupuri vulnerabile (risc de sărăcie și excluziune socială, în risc de dependență sau alte situații de vulnerabilitate).
Proiectul vine în întâmpinarea unei probleme tot mai acute a societății românești, în care fenomenul de îmbătrânire a populației afectează țara noastră mai mult decât alte state ale UE, în special datorită migrației forței de muncă tinere și calificate spre țările dezvoltate ale UE. Creșterea ponderii persoanelor vârstnice (aproximativ 3,55 milioane de persoane) din totalul populației creează o presiune tot mai accentuată pe bugetele asigurărilor sociale, care nu mai fac față să acopere întreaga paletă de probleme pe care le generează acest fenomen:
- Perioada batrâneții aduce cu sine probleme de sănătate, declin fizic și psihic, transformări fiziologice, biochimice și comportamentale.
- Dupa o viață de muncă în care s-au chinuit să intrețină familii, să se adapteze la schimbări sociale, politice, tehnologice, bătrânii României încep o luptă cu singurătatea, depresia, bolile, sărăcia, cu lipsa unor servicii bazate pe nevoile lor, sau cu ostilitatea celor din jur, care au o percepție greșită asupra acestei categorii de vârstă.
- Lupta dintre generații, pierderea partenerilor de viață, sau a prietenilor, conduc la o izolare a acestor persoane și la o stare de anxietate, specifică vârstei înaintate. Pentru cei care supraviețuiesc partenerului, situatia se complică și prin scăderea drastică a venitului lunar, care nu le mai ajunge pentru plata utilităților, a medicamentelor și a alimentelor. Din păcate, ei renunță încet la alimentația corespunzătoare și apoi la medicamente, în detrimentul cheltuielilor cu utilitățile, pentru a nu ajunge în stradă, fără adăpost.
Pornind de la aceste considerente, activitatile proiectului constau în furnizarea serviciilor de recuperare și reabilitare prin terapii, de petrecere a timpului liber, de asistență medicală primară și ajutor material destinat persoanelor vârstnice în situație de nevoie, prin oferirea de mese calde și/ sau pachete cu alimente.
Pe perioada de instituire a măsurilor speciale de urgență, în vederea combaterii răspândirii coronavirusului SARS- CoV-2, proiectul nostru continuă, într-o formă modificată, care să respecte depărtarea socială, astfel:
Din păcate, activitățile de socializare și petrecere a timpului liber, inclusiv excursiile cu autocarul la destinații propuse de beneficiari, precum și cele de gimnastică de relaxare și recuperare medicală, se vor putea desfășura doar după ridicarea restricțiilor impuse de autorități. Pentru că sperăm într-o revenire cât mai urgentă la situația de normalitate, ca urmare a respectării restricțiilor impuse, informăm publicul larg că vom pregăti cadrul propice implementării tuturor activităților propuse prin proiect.
Reamintim celor interesați, numerele de telefon la care pot primi informații referitoare la activitățile proiectului, sau la care se pot face înscrieri pentru intrarea în Grupul Țintă al proiectului:
0744 479802 – Penișoară Claudia reprezentant legal al fundației, 0722 407880 – Penișoară Adrian - manager proiect, 0731 319570 – Maghera Svetlana – Coordonator centre, 0722 376456 – Andreș Laura – asistent social.
Orice persoană fizică sau juridică interesată să sprijine activitățile din proiect, ne poate contacta la numerele de mai sus.
Sursa: ARQ