Stire 08.01.2021 ⋅ 0 comentarii
Ni, Pa, Vu, Ga, Di, Ke, Zo, Ni... multora n-ar spune nimic toată această înșiruire. Mie îmi aduce în minte și suflet una dintre cele mai luminoase icoane vii întâlnite în anii adolescenței pe Calea Prislopului: Maica Gorgonia.
”-Hai, mami... încearcă să cânți partea asta! Ai grijă că aici era un epistrof și trebuia coborât o treaptă.”.... Mai un oligon, mai un petasti, iporoi sau hamili... digorgon sau trigorgon și multe altele, pe care cu greu le puteai înțelege și aplica la timpul potrivit. Însă ce neputință în ale înțelegerii ar fi putut rezista în fața răbdării și dragostei unui Dascăl atât de luminos și blând ca Maica Gorgonia?
O înșiruire care poate nu spune nimic dacă nu ai încercat vreodată a-i înțelege tainele, dar care îți deschide cerul potrivită dumnezeiesc la strană în cântările muzicii psaltice.
Iar cerul s-a deschis și ieri, în ziua prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a o primi în obștea din cer a Prislopului și pe Maica Gorgonia. O așteptau acolo Părintele Arsenie, Măicuța Zamfira, Maica Agripina, Maica Apolinaria, Maica Timoteia... toate acele maici care au fost, poate de multe ori fără să știe, repere în viețile elevelor seminariste și care acum își odihnesc veșnicia în Poienița Prislopului.
Maica Gorgonia, profesoara de muzică psaltică în anii de început, imediat după 1990, la Seminarul Teologic ”Sfânta Ecaterina” de la Mănăstirea Prislop.
”Astăzi, pe lângă Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, putem spune că avem și soborul Maicii Gorgonia. Pentru că în ziua aceasta de plecare, de despărțire de lumea aceasta, în soborul Maicii Gorgonia se întâlnește și ziua nașterii preacuvioșiei sale dintr-o familie de nu mai puțin de nouă frați și surori, undeva în Gura Râului din părțile Sibiului; se întâlnește ziua tunderii ei în monahism și primirii numelui Sfintei Gorgonia, sora Sfântului Grigorie Teologul; se întâlnește și ziua întâlnirii ei cu Părintele nostru Arsenie Boca, ziua venirii ei aici la Prislop, a stabilirii ei aici la Prislop și toate zilele vieții ei de călugăriță exemplară, de model și de icoană pentru cele mai tinere dintre viețuitoare.
A fost dăruită de Dumnezeu cu talantul cântării bisericești și tocmai de aceea zidul de piatră al absidei din partea dreaptă a bisericii unde zeci de ani a cântat la utrenii, Liturghii, vecernii, privegheri îl va duce ca dovadă a ostenelii ei înaintea lui Dumnezeu.
Maica Gorgonia a dat dovadă de smerenie, de cumințenie, de tăcere, de rugăciune, de discreție, de bunăcuviință și de ascultare. De aceea mă gândesc că astăzi în mormântul Maicii Gorgonia, în soborul Maicii Gorgonia... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății