Stire 10.09.2024 ⋅ 0 comentarii
Începutul noului an școlar vine cu scandal la Lipova, pe fondul divergențelor apărute între Lavinia Flueraș, directorul Liceului „Atanasie Marienescu” și conducerea Primăriei. Prin intermediul unei scrisori deschise care a ajuns la redacție, directoarea acuză autoritățile locale, chiar dacă nu expressis verbis, că sabotează interesele școlii și implicit ale elevilor. Pe de altă parte, primarul Florin Pera susține că una dintre solicitările directoarei nu poate fi pusă în practică ca urmare a faptului că liceul nu îndeplinește condițiile necesare, iar cea de-a doua solicitare nu își prea avea rostul, din punctul său de vedere, în condițiile în care conducerea școlii s-ar fi putut descurca și altfel.
Ceea ce este limpede ca lumina zilei este, din păcate, că între cele două instituții există un conflict, iar Primăria nu pare dispusă să cedeze, chiar dacă este vorba despre interesul elevilor.
„Mă adresez în cele ce urmează în mod special acelora dintre dumneavoastră care sunteți părinți și ai căror copii sunt elevi ai Liceului Atanasie Marienescu Lipova
În primul rând, doresc să vă asigur de bunele mele intenții și de faptul că am încercat în anul școlar care s-a încheiat să implementez proiecte care să crească actul educațional, venind în sprijinul beneficiarilor primari ai educației și anume elevii.
Printre proiectele pe care le-am preluat și le-am dus la bun sfârșit se numără Proiectul Erasmus+ «Pregătire practică pe piața muncii europene» cu cele două mobilități în Spania și Portugalia, în urma cărora elevii au acumulat o bogată experiență și SmartLab, având ca scop reducerea abandonului la Liceul Atanasie Marienescu, care este finalizat cu succes, urmează doar instruirea responsabilului și a profesorilor care îl vor folosi la tot felul de activități cu elevii.
Acum, la început de an școlar 2024-2025, suntem în faza de implementare a Proiectului PNRAS, având ca scop reducerea abandonului școlar și creșterea rezultatelor la Evaluarea națională.
Un prim pas este înscrierea noastră ca unitate pilot în cadrul școlilor care vor folosi exclusiv catalogul electronic, urmând ca în săptămânile viitoare să implementăm platforma, apoi să facem alte achiziții care vor facilita accesul elevilor și al celorlalți factori implicați la educație”, se arată în prima parte a scrisorii semnate de directoarea Lavinia Flueraș.
Școala vrea masă caldă pentru elevi, dar autoritățile locale resping propunerea
Directoarea mai spune că un alt proiect pe care l-a gândit împreună cu directorul adjunct și pe care l-a supus aprobării Consiliului de Administrație al liceului a fost schimbarea tipului alimentar în cadrul programului național „Masă sănătoasă” din sandvici, în masă caldă servită în sistem catering.
„Legea ne permite să alegem acest tip alimentar, urmând că Primăria să pregătească documentele pentru licitație.
Însă la Lipova nu se poate întâmpla această «minune», deoarece aici nu se pune pe primul loc interesul copiilor, ci doar interesul propriu al unor persoane. Așadar, în ședința CL din 5.09.2024, s- a prezentat un amendament la Hotărârea CA a Liceului Atanasie Marienescu și acesta a trecut cu zece voturi pentru, celelalte fiind abțineri sau împotrivă.
Doresc să menționez faptul că un consilier care este și membru în CA la Atanasie Marienescu, a votat amendamentul în condițiile în care în ședința CA a votat pentru tipul de masă caldă în sistem catering.
Dacă dumneavoastră considerați că este în interesul copiilor dumneavoastră această hotărâre a CL Lipova și anume ca în continuare elevii să mănânce acele sandwich-uri cu multă pâine și făcute de azi pe mâine și că aceasta ar constitui masă sănătoasă, atunci eu vă respect decizia.
Într-o discuție cu domnul primar, acesta m-a asigurat că va organiza o dezbatere pe această temă în care vă va solicita părerea. Observ că dezbaterea s-a ținut în primărie cu ușile închise - probabil în biroul doamnei secretar”, susține Lavinia Flueraș.
Școală subfinanțată de Primărie
O altă problemă ridicată de directoare este legată de subfinanțarea școlii de către Primărie. Luni a început noul an școlar, iar unitatea de învățământ a trebuit să se descurce cu doar 5.000 de lei, bani rămași de la amenajarea sălii SmartLab. Asta, în condițiile în care liceul funcționează în patru localuri. „Am realizat igienizări în regim propriu, adică cu angajații mei și cu ajutorul unor sponsori.
Până în prezent am primit de la Primărie 30.000 lei: 20.000 la începutul anului și 10.000 în luna mai când am solicitat pentru SmartLab.
Vă întreb: Vi se pare normal ca o școală atât de veche ca a noastră - care stă să se prăbușească - să fie întreținută cu această sumă?
Știți ce bugete alocă alte primării școlilor?
Domnul primar a promis în campanie că va deschide școala mare din Radna. Când? Cu ce bani?
Și ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute atunci?
Din toate acestea reiese faptul că UAT Lipova nu se preocupă absolut deloc de soarta copiilor noștri, cum nu se preocupă nici de tineri și nici de bătrâni.
Oare de soarta cui se preocupă?!”, încheie directoarea Lavinia Flueraș.
Primarul a găsit soluția la cererile școlii: „NU SE POATE”
Pe de altă parte, primarul Florin Pera susține că Liceul „Atanasie Marienescu” nu ar îndeplini condițiile pentru a avea masă caldă în loc de sandvici. „S-a discutat în Consiliul Local și eu sunt de acord cu doamnele și domnii consilieri că liceul nu îndeplinește condițiile pentru a servi această masă caldă, care presupune felul I, deci supă sau ciorbă, și felul II. Doar o singură persoană din școală are curs de igienă publică pentru a putea să servească mâncarea copiilor și nu poate să o facă în cazul a 1.000 de elevi. Suprafețele pe care se mănâncă trebuie dezinfectate, copiii trebuie să aibă posibilitatea să se spele pe mâini, ambalajele în care se servește mâncarea nu pot fi reciclate, copiii ar trebui să aibă posibilitatea să ducă acasă mâncarea pe care nu o consumă, dar până ajung acasă se va degrada, sunt copii care termină orele la 11, ce se întâmplă cu ei, se va servi masa caldă la ora 9? Școlile în care se servește masa caldă au săli special amenajate”, afirmă primarul.
Conducerea liceului, îndemnată să... se descurce
Referindu-se la fondurile necesare pentru igienizarea școlii, Florin Pera susține că directoarea ar fi putut să folosească banii pe care-i primește la capitolul „cost per elev”, deci, mai pe românește, conducerea liceului nu are decât să se descurce. „Am câștigat un proiect de 13 milioane de lei pentru reabilitarea liceului, proiectul fiind acum în procedură de licitație, dar școala a cerut la un moment dat 300.000 de lei pentru reparații la acoperiș. Nu puteam face o astfel de investiție”, mai spune Pera. La final, acesta a ținut să menționeze că la finalizarea proiectului de modernizare s-ar putea lua în considerare amenajarea unei săli de mese, dacă programul care asigură hrana copiilor va funcționa în continuare, dar „o sală de mese pentru 1.000 de copii e destul de complicat de realizat” .
Sursa foto: Facebook Liceul Atanasie Marienescu Lipova
Sursa: ARQ