Întâlnire a Patronatului cu Ministerul Finanțelor Publice, pentru găsirea soluţiilor de ieşire din criză a firmelor cu capital românesc

Stire 23.07.2020 0 comentarii


Ioan Marin Crișan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confedreaţie Patronatul Român a participat, zilele trecute, împreună cu preşedintele Patronatului Român, Gheorghe Naghiu la o întâlnire  de lucru la Ministerul Finantelor Publice. Acesta a fost reprezentat de Gheorghe Pecingină - Secretar de Stat, Iulian Ardeleanu - Director General şi Liviu Gabriel Chioşea - consilier relaţii cu publicul.

Preşedintele Patronatului Român, Gheorghe Naghiu a prezentat pe scurt activitatea organizaţiei patonale, evidenţiind  problemele finaniare cu are se confruntă firmele româneşti, precum şi nevoia acestora de a obţine finanţări cu dobânzi mai mici. Acest lucru este necesar, în contextual actual al crizei generate de SARS COV 2, datorită căreia firmele româneşti au avut de suferit din cauza întreruperii activităţilor, iar politica bancară de la noi, este una a dobanzilor mari.

 Cu toate că a fost lansat în luna mai 2020, „Programul de finantare IMM INVEST” aprobat  de Guvernul României, acesta se blochează la băncile comerciale care prelungesc foarte mult acordarea creditelor.

Secretarul de Stat Gheorghe Pecingină, coordonatorul acestui program, a propus o nouă întalnire în luna august 2020, în care să discutăm cazuri concrete  privind finanţarea firmelor româneşti, promiţând totodată că se va implica direct în rezolvarea acestor probleme, urmând să aibă o discuţie cu băncile care vor finanţa acest program.

 A fost discutată necesitatea găsirii unor surse de finanţare care să asigure mărirea indemnizaţiilor pentru copii precum şi mărirea punctului de pensie. Acest luru va fi posibil doar cu eradicarea neregulior financiare, deoarece conform celor prezentate  de preşedintele patronatului arădean, Ioan Marin Crișan, în acest moment economia subterană a României atins un nivel ridicat, ajungând la circa 35% din PIB, ceea ce duce la o scădere a colectării la buget a taxelor si impozitelor.

„Este obligatoriu ca ANAF-ul să verifice  marile companii străine din România, care în ultimii ani au fost ocolite de controalele fiscului. Au fost verificate doar firmele româneşti care au primit amenzi usturătoare. Am reuşit să avem legea prevenţiei şi să nu mai aibă firmele mici de suferit, dar nici nu putem sta indiferenţi la abuzurile firmelor cu capital străin care fac legea la noi în ţară. Un caz concret este cel al reparaţiilor auto unde lucreaza multe service-uri neautorizate care nu platesc taxe si impozite aferente veniturilor încasate. Evaziunea  în acest domeniu, la nivel de ţară, a ajuns la circa 500 milioane Euro pe an şi cu toate că încă din anul 2015 au fost sesizate guvernele Boc şi Ponta, nu a fost luată până în prezent nici o măsură de stopare a acestui fenomen. O altă problemă cu care se confruntă firmele cu capital românesc, şi care îngreunează activitatea acestora este impozitarea excesiva a muncii. Toate aceste lucruri trebuiesc rezolvate în cel mai scurt timp, altfel se va intra  într-un blocaj financiar din care se va iesi foarte greu, şi multe firme îşi vor închide porţile şi acest lucru va duce la şomaj şi implicit la sufocarea bugetului de stat. Suntem dispuşi, împreună cu preşedintele Gheorghe Naghiu să susţinem proiecte comune Patronat- Guvern, în vederea elaborării unui program de ieşire din criză care să permită deblocarea activităţii agenţilor economici”, a declarat Ioan Marin Crișan după întâlnirea de la Bucureşti.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine