Sănătate 12.05.2023 ⋅ 0 comentarii
Ce este inulina? Inulina este o componentă a fibrei alimentare solubile găsită în mod natural în fructe și legume. Cu toate acestea, principala sursă comercială de inulină este rădăcina de cicoare. În prezent, există aproximativ 36.000 de specii de plante care conțin inulină, iar unele dintre primele populații umane consumau mult mai multe fibre de acest tip în comparație cu oamenii de astăzi. Totuși, nu toate plantele oferă cantități semnificative de inulină. Cele mai bogate surse naturale de inulină includ rădăcina de cicoare, topinamburul, usturoiul, sparanghelul crud, frunzele de ceapă crudă, grâul și orzul.
Inulina se găsește și în alte plante, precum anghinarea, agavele, ceapa, prazul, bananele, usturoiul și ignama sălbatică.
Beneficiile inulinei pentru sănătate Inulina acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile prietenoase din intestin. Ea poate spori tranzitul intestinal, ameliora constipația și stimula pierderea în greutate. De asemenea, inulina poate fi benefică în controlul diabetului.
Această fibră este adăugată adesea în produsele alimentare procesate pentru a spori conținutul de prebiotice, a înlocui grăsimile sau zahărul și a modifica textura alimentelor.
Inulina este disponibilă sub formă de supliment alimentar sau ca ingredient într-o varietate de produse, cum ar fi batoanele proteice, batoanele cu cereale, iaurturi, băuturi, produse de patiserie și deserturi.
Suplimentele cu inulină sunt disponibile sub formă de capsule sau pudră, iar doza zilnică recomandată este de aproximativ 3,1 grame. Este important să vă concentrați și pe alimentele care conțin inulină în mod natural, dar suplimentele pot fi utilizate pentru a îmbunătăți funcția digestivă în cazul unui regim probiotic sau atunci când se administrează antibiotice pentru tratarea unei infecții bacteriene.