Iustin Cionca: „Academicieni, vioara Stradivarius, Aradul în imagini de arhivă, la inaugurarea sălii festive a Palatului Comitatului”

Local 10.11.2021 0 comentarii

Consiliul Județean Arad inaugurează vineri, 12 noiembrie, sala festivă din Palatul Comitatului, de pe Bd. Revoluției, nr. 81. Sala a fost reabilitată din fonduri europene și readusă de Consiliul Județean Arad la strălucirea de altădată. Aspectul inițial al sălii a fost redat de o echipă de arhitecți specializați în restaurarea clădirilor istorice. Evenimentul de vineri va marca în același timp și aniversarea tratativelor din 13-14 noiembrie 1918, organizate la Arad, în aceeași sală, în cadrul cărora delegația Partidului Național Român a comunicat delegației Guvernului Ungariei ruptura Transilvaniei de Ungaria.

Agenția Națională de Presă AGERPRES va organiza cu această ocazie, la invitația Consiliului Județean Arad, o expoziție de fotografii despre Arad, din arhiva AGERPRES.

Fostul secretar al Academiei Române, academicianul Ion Păun Otiman, și academicianul Ioan David, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, vor prezenta volumul ,,Pamfil Șeicaru. Discursurile parlamentare 1928-1937”, publicat de Editura Academiei Române, și care include aspecte și din activitatea parlamentară a intelectualilor care în 1918, la Arad, au muncit pentru organizarea Marii Uniri. În Parlamentul din perioada interbelică aceștia au ocupat diferite funcții de conducere (de exemplu, Ștefan Cicio Pop a fost președinte al Adunării Deputaților). Volumul a fost realizat de dr. Andrei Ando.

Inaugurarea sălii se va bucura de participarea extraordinară a violonistului Răzvan Stoica și a pianistei Andrea Stoica. Răzvan Stoica va prezenta la Arad vioara Stradivarius Ex-Ernst, fabricată în anul 1729. Arhiepiscopul Aradului IPS Timotei Seviciu a fost invitat să sfințească drapelul României, pe care președintele Consiliului Județean îl va rearbora pe clădirea Palatului Comitatului, unde la 1 decembrie 1918 a fluturat pentru prima oară pe o clădire administrativă din Arad. După lansarea de carte, actorii Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad vor reconstitui o parte din discuțiile istorice care s-au purtat în această sală în 13-14 noiembrie 1918.

„Sala de la Arad este importantă în context național, pentru că aici s-a negociat soarta Transilvaniei, în 13-14 noiembrie 1918. Consiliul Județean a restaurat sala din fonduri europene și o includem într-un circuit al valorilor naționale. Vom organiza aici evenimentele internaționale ale Consiliului Județean, conferințele naționale în care suntem implicați. Muzeul va avea o secție în această clădire, dedicată istoriei orașului Arad, iar circuitul va cuprinde și această sală. De asemenea, vom realiza un parteneriat cu cele două universități arădene și cu Inspectoratul Școlar Județean, ca studenții și elevii să aibă posibilitatea de a participa aici la ore deschise, să vadă și să înțeleagă mai bine unde s-a scris istoria României moderne”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Primul eveniment major, după inaugurarea sălii, este programat pe data de 19 noiembrie, Consiliul de Dezvoltare Regională, cu participarea președinților Consiliilor Județene Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara și a unui număr de aproximativ 20 de primari din marile orașe și comune din vestul țării.

URL

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine