Iustin Cionca: „Secretele dezvoltării județului Arad: poziția geografică, cultura muncii și administrarea antreprenorială a județului”

Stire 22.06.2022 0 comentarii


Cuvintele cheie în dezvoltarea județului Arad le reprezintă fondurile europene, cultura muncii și administrația antreprenorială.

În perioada 2016-2021 au fost câștigate 21 de proiecte europene, în valoare totală de peste 100 de milioane de euro de către Consiliul Județean, cu prioritate pentru modernizarea drumurilor județene și a sistemului de sănătate publică.

Consiliul Județean Arad este pe primul loc în Regiunea Vest la absorbţia fondurilor europene, pe Programul Operaţional Regional 2014-2020. La alegerea obiectivelor de investiții s-au avut în vedere, în primul rând, cele care generează venituri indirecte pentru bugetele locale: drumuri care facilitează stabilirea investitorilor în județ, polii de dezvoltare din jurul orașelor, spitalele care cresc calitatea vieții și transformă Aradul dintr-un exportator de pacienți în furnizor de servicii medicale la nivel regional, proiecte punctuale la nivelul administrațiilor locale.

Investițiile Consiliului Județean facilitează dezvoltarea mediului economic, iar dezvoltarea mediului economic, la rândul său, generează taxe și impozite din care o parte revin la Consiliul Județean care le reinvestește în obiective de interes public ce facilitează dezvoltarea. Este deci un model circular de administrare antreprenorială, care la Arad s-a dovedit viabil.

Nivelul șomajului în județul Arad este de 0,8%. Inspectoratul Teritorial de Muncă raporta în luna mai 138.304 contracte de muncă active în mediul privat arădean. Un minim istoric al procentului șomajului, un număr maxim al angajaților. Asta înseamnă că, practic, în județul Arad oamenii nu întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Pentru a face față cerințelor de forță de muncă, unele companii multinaționale au adus aproximativ 10.000 de angajați din străinătate în unitățile arădene de producție, majoritatea din Ungaria, Ucraina, Sri Lanka, India, Pakistan.

„Investiţi în Arad”

Dezvoltarea județului Arad nu a fost lăsată la voia întâmplării. Cu cinci ani în urmă, Consiliul Județean Arad lansa programul „Investiți în Arad”. La nivelul Consiliului Județean se înființa Direcția de Strategii, care a preluat atribuții de comunicare cu mediul de afaceri, elaborarea strategiilor sectoriale de dezvoltare, promovarea oportunităților de investiții în județul Arad. Demersul Direcției de Strategii vizează în general potențialii investitori din spațiul extracomunitar (în special piața chineză și cea a Republicii Moldova), dar și state europene ca Ungaria, Austria, Italia, Germania, Polonia. Au fost organizate peste 70 de întâlniri și acțiuni de promovare la nivel de ambasade, Camere de Comerț, administrații partenere sau înfrățite cu Aradul, evenimente naționale și internaționale, la Arad, București, Budapesta (Ungaria), Verona (Italia), Fuzhou, Haikou (China), Bruxelles (Belgia), Chișinău (Republica Moldova), Tübingen (Germania), Novi Sad (Serbia), Opole (Polonia), Praga (Cehia). Printre rezultatele acestor întâlniri este și demararea unui proiect internațional de învățământ dual la Arad, care formează forță de muncă pentru companiile din zonele industriale locale.

„Județul Arad este una dintre cele mai bune destinații de afaceri din România. Lucrăm permanent la atragerea de investitori în Arad. În cadrul acestui program, în colaborare cu Camera de Comerț, am organizat cel mai important târg de business din România, târgul «Fabricat în Arad», care anul acesta ajunge la a treia ediție. Avem o strategie de dezvoltare concentrată în jurul polilor economici din municipiul Arad, dar și în jurul unuia dintre cele mai mari avantaje ale Aradului: Zona Liberă, care oferă facilități importante investitorilor din afara Uniunii Europene. Potrivit revistei Forbes, suntem între primele cinci destinații de top de la nivel național. Un rol important îl are poziția geostrategică a județului. Județul Arad se află pe coridorul al IV-lea Pan european, cu o poziție privilegiată, în apropiere de 5 mari capitale europene: Budapesta (Ungaria), Belgrad (Serbia), Bratislava (Slovacia), Viena (Austria), București (România). Aradul se află chiar la granița româno-ungară, cu 4 puncte vamale pe teritoriul său. Centrul județului, municipiul Arad, se află pe autostrada europeană A1, intrarea principală se face pe la Aeroportul Internațional Arad. Aeroportul este proprietatea Consiliului Județean și căutăm un investitor cu care să îl punem în valoare. Aradul este unul dintre cele mai mari centre logistice din România și noi, Consiliul Județean, contribuim la activitatea firmelor cargo prin investiții masive în infrastructura rutieră. Drumurile bune înseamnă și afaceri bune pentru investitorii privați în domeniul logisticii, din punctul nostru de vedere! Județul Arad este situat în centrul unei regiuni cu peste 1,5 milioane de locuitori, o regiune care are trei aeroporturi internaționale (Arad, Oradea, Timișoara), o autostradă conectată la rețeaua de autostrăzi europene, unul dintre cele mai importante parcuri logistice din Europa de Est. În județul Arad funcționează unele dintre cele mai importante huburi intermodale de cale ferată din Europa de Est și Centrală, care conectează portul Constanța de portul Rotterdam, prin Arad”, declară președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

4,5 miliarde de euro, bani europeni

Consiliul Județean Arad a anunțat că județul beneficiază de investiții publice în valoare de 4,5 miliarde de euro, din fonduri europene, în trei direcții importante: infrastructură feroviară (căile ferate Curtici-Simeria și Arad-Timișoara) și rutieră (drumul expres Arad-Oradea ultima porțiune din șoseaua de centură a Aradului), modernizarea rețelei de energie electrică (pentru trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad, etapa II și etapa III) și modernizarea sistemului de sănătate publică (construirea spitalelor noi de Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș, Complex Matern-Pediatrie, extinderea Cardiologiei și a Unității de Primiri Urgențe și echiparea cu aparatură nouă a majorității secțiilor de spital).

Județul Arad are cea mai modernă rețea feroviară din România, iar asta a favorizat deschiderea a trei terminale intermodale: Railport Arad (la Curtici), Afluent Arad Terminal (la Șagu) Rail Hub Transylvania (la Vladimirescu). Prin aceste investiții, Aradul este astăzi unul dintre jucătorii importanți pe piața logisticii intermodale din Europa Centrală și de Est, comparabil cu Budapesta. Terminalele intermodale generează un trafic de aproximativ 750 de camioane zilnic/sens. După finalizarea unei investiții de 10 milioane de euro, la Curtici, care va extinde cu 30% terminalul Railport și va crește capacitatea parcării (investiție aflată în faza de execuție) capacitatea de deservire va crește. În ceea ce privește oportunitățile generate de autostradă, municipiul Arad are patru ieșiri de pe A1. În jurul fiecăreia s-au dezvoltat zone industriale și centre logistice importante. Includem printre ele și cea mai recentă investiție anunțată de compania CTP, 98.000 de metri pătrați la intrarea în Arad dinspre Nădlac, principala vamă rutieră a României.

În total, în județul Arad funcționează 12 zone industriale, care nu sunt administrate unitar, ci se dezvoltă individual. Șase dintre ele sunt în municipiu, alte șase în județ. Acestor zone industriale li se adaugă Zona Liberă Curtici-Arad, aflată în proprietatea Consiliului Județean Arad, una dintre cele șase din România. Zona liberă oferă facilități pentru investitorii extracomunitari. După o schimbare de management la Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Curtici-Arad, în septembrie 2021, noul Consiliu de Administrație a anunțat un program ambițios de dezvoltare și a promovat un buget centrat pe investiții. Primii 15 investitori din județul Arad, după indicatorul cifrei de afaceri, au totalizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 1,6 miliarde euro.  Cea mai mare investiție privată realizată în județ în ultimii 30 de ani este un parc fotovoltaic, anunțat în comuna Grăniceri. În valoare de 700 de milioane de euro, parcul urmează să aibă suprafața de 1.083 ha și va fi printre cele mai mari din Europa.

                                                        

                                              

 

 


 

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine