Stire 03.05.2024 ⋅ 0 comentarii
După un mandat de viceprimar, Aurel Ginu Costea se află acum la finalul celui de al doilea mandat de primar al comunei Almaș.
Vorbim de două mandate în care a avut realizări, în care s-au făcut și se fac investiții în infrastructură, dar nici cultura și nici sportul nu au fost uitate, Almașul fiind o comună celebră pentru fanfarele sale și pentru echipele de oină.
„Pot să vă spun încă de la început că în actualul mandat avem realizate trei săli multifuncționale, la Cil, la Joia Mare, urmând ca în luna mai să se dea în folosință sala multifuncțională de la Rădești. Sunt săli care se folosesc cu destinație de capelă, dar și pentru orice adunare publică. Consider că stăm bine la acest capitol, având în vedere că sunt administrații care se chinuie un mandat să termine o capelă. Sălile au fost finanțate de la bugetul local și de Consiliul Județean”, susține primarul Aurel Ginu Costea.
Unul dintre cele mai bine amenajate parcuri din județ
Potrivit edilului, în comună există unul dintre cele mai bine amenajate parcuri din județ, copiii jucându-se aici cu plăcere ori de câte ori le permite timpul.
„Am vrut să ducem Almașul la stadiul de orășel, așa că am amenajat un parc frumos pentru copiii din comună. Nici în municipiu nu există un parc cum este al nostru. Avem un complex «Corabia piraților» foarte frumos și foarte apreciat de copiii care vin să se joace. Am acordat tot timpul o atenție deosebită investițiilor care sunt menite să fie folosite de către copii. Am considerat că investițițiile pentru copii sunt cele mai bune investiții pe care putem să le facem la nivel de administrație. Anul acesta, la inceputul primăverii, am avut parte de câteva zile însorite, iar acolo a fost plin. La Școala Gimnazială «Lazăr Tâmpa» avem 240 de elevi. Majoritatea se joacă acolo în parc și se bucură de ceea ce am putut să le oferim. Investiția a fost terminată în toamnă, fiind dat în folosință în luna octombrie, suma fiind acoperită de la bugetul local și de la bugetul Consiliului Județean”, mai spune primarul.
Lucrări la șanțuri și accese auto
Aurel Ginu Costea a ținut să precizeze că alte lucrări au vizat amenajarea acceselor auto și a șanțurilor din comună. „Tot în acest mandat, am amenajat parte din centrul comunei, stația de autobuz, parcarea, am pavat, pentru a pune în valoare locul, urmând ca pe viitor să amenajăm și cealaltă parte a drumului național. Același lucru l-am făcut în Cil, unde am început să dalăm șanțurile și să amenajăm accesele auto, o lucrare pe care o vom continua. Terminând investițiile în săli multifuncționale urmează să dăm toată atenția amenajării șanțurilor și a acceselor auto în toate satele. Este ceea ce își dorește populația”, a mai povestit Aurel Ginu Costea.
Bani pentru canalizare
Extinderea rețelei de canalizare se va face cu fonduri provenite din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, care va finanța de asemenea și o stație de epurare modernă. „Avem o sumedenie de proiecte depuse pe fonduri europene și fonduri guvernamentale. În comună avem canalizare în proporție de aproximativ 35%, astfel încât am depus un proiect pentru extinderea rețelei. Prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» am obținut 3 milioane de euro (din 6 milioane, cât am solicitat) pentru a face o stație de epurare modernă și a continua rețeaua de canalizare în cele trei sate ale comunei unde aceasta există deja, Almaș, Cil și Rădești. Pentru a avea o acoperire de 100% am mai trebui să introducem 40 km de canalizare. Fondurile obținute acum ne vor permite însă să facem doar stația de epurare și o parte din rețea, urmând să depunem un nou proiect la Compania Națională de Investiții sau la Administrația Fondului de Mediu pentru a acoperi diferența”, a afirmat Costea.
Piste de biciclete și drumuri
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-a obținut o finanțare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru construirea unor piste de biciclete. „Urmează ca în cel mai scurt timp să începem lucrările la realizare unei piste de biciclete finanțată prin PNRR. Va cuprinde satul Rădești până la Cil și două străzi din Almaș. La Joia Mare urmează de asemenea să facem pistă de biciclete (trotuare) pe toată lungimea satului, de la cimitir până la ieșirea din localitate. E un proiect care a fost depus tot pe PNRR. De altfel, pentru pistele de biciclete din comună am obținut finanțări de aproximativ 12 milioane de lei”, a punctat primarul. Un alt proiect ce urmează a fi depus vizează asfaltarea ultimelor drumuri care au rămas neasfaltate. „Mai avem pregătit un proiect pentru asfaltarea unor drumuri care au mai rămas neasfaltate, drumuri mărginașe. Vom asfalta astfel 7,5 kilometri, valoarea investiției necesare ridicându-se la 16 milioane de lei. Proiectul este pregătit și încercăm să-l depunem spre finanțare la CNI”, mai spune Aurel Ginu Costea.
Lucrările de decolmatare și-au arătat utilitatea
Nu trebuie uitat și că lucrările de decolmatare făcute pe Valea Crișului Alb și-au arătat utilitatea. „Valea Crișului este o zonă inundabilă pe 13 kilometri, cât străbate comuna Almaș. Până recent, la începutul anului sau în perioadele ploioase aveam inundate aproximativ 600 de hectare. În cursul anului trecut și în urmă cu trei ani, am făcut lucrări de decolmatarea, în colaborare cu Apele Române, iar anul acesta, cu toate că au fost creșteri de debit, lucrările efectuate și-au spus cuvântul și nu am mai avut inundații decât pe 100 de hectare. Urmează ca și în acest an să colaborăm în continuare cu Apele Române, iar în luna mai vrem să decolmatăm și Valea Almașului, care trece prin localitate. După cum vedeți, la Almaș s-a muncit și se muncește”, a mai spus primarul.
Comuna cu cinci fanfare și două echipe de oină
Almașul este o comună în care se pune accent și pe cultură și sport, nu doar pe partea de infrastructură. Despre aceste domenii am stat de vorbă cu viceprimarul Silvius Avram. De altfel, chiar dacă vorbim despre o comună, aici au fost organizate evenimente de la care nu au lipsit formații profesioniste cu nume, cum ar fi Filarmonica «Banatul» din Timișoara. Iar rezultatele echipei de oină Viitorul Almaș sunt de natură să-i umple de mândrie pe localnici. „Într-o comunitate nu este totul despre canal, apă și întreținere. Cultura și sportul au locul lor bine definit. Fiind delegat de domnul primar să mă ocup și de aceste domenii, după o lungă perioadă am reînființat echipa de oină. Anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, am ajuns campionii județului la băieți. Astfel, am reprezentat și vom reprezenta județul Arad la olimpiada sportului școlar, echipa fiind formată din elevi de gimnaziu, până în 14 ani. Am reînființat clubul de oină Viitorul Almaș și cu echipa de fete am obținut locul al V-lea la nivel național, competiție care a avut loc la Sala Sporturilor din Almaș, anul trecut. După cum vedeți, avem echipe și de fete, și de băieți.
Pe plan cultural, trebuie spus că am fost ales vicepreședintele Asociației Muzicale «Forte Fortissimo» a fanfarelor din România, fiind implicat de mic în domeniul muzical. Comuna Almaș are cinci fanfare, care funcționează pe lângă bisericile din comunitate, Biserica Ortodoxă Almaș fiind singura biserică ortodoxă din județ, probabil și din țară, care are o fanfară, de care se ocupă domnul Voicu Șandru susținut de părintele Florin Oarcea, care a cântat și el în fanfară.
Am ajutat și încurajat înființarea corului Vivo al Școlii Gimnaziale, care a luat Marele Premiu, doi ani consecutiv, la concursul organizat de Arhiepiscopia Aradului. Nu în ultimul rând trebuie spus că în luna decembrie a anului trecut am organizat pentru prima dată la Almaș Târgul de Crăciun care a vut loc in data de 22-23 decembrie 2023, eveniment foarte reușit, participând fanfarele Comunei, Moș Crăciun împreună cu Crăciunița au sosit în mijlocul copiilor aducându-le cadouri și zăpadă, iar din cele 6 căsuțe achiziționate pentru evenimentele care se vor desfășura la nivelul Comunei, participații au fost serviți cu clatite, produse tradiționale, nelipsitul vin fiert, putând cumpăra de asemenea produse de artizanat lucrate de elevii de la Școala Gimnazială «Lazăr Tâmpa» din Almaș”, susține viceprimarul Silvius Avram.
La Almaș se lucrează în echipă, iar acest lucru se vede, administrația locală muncind de dimineața până seara pentru a atrage surse de finanțare, pentru a realiza investiții care să crească gradul de confort al locuitorilor comunei, iar cu prilejul unor evenimente importante pentru viața comunității sunt organizate manifestări culturale și sportive care reprezintă un punct de atracție pentru întreaga zonă.