Stire 09.11.2020 ⋅ 0 comentarii
Comunicat al Asociației ” Gai, cartierul nostru”
Cartierul Gai este ”poarta” de intrare în Arad pentru cei care sosesc din vestul Europei. Ar trebui să fie oglinda orașului pentru cei care iau cunoștință cu municipiul nostru. De ani de zile locuitorii acestui cartier vin cu sesizări, propuneri și cereri adresate administrației locale privind îmbunătățirea condițiilor de trai precum și în ceea ce privește înfrumusețarea imaginii vechiului cartier.
O primă măsură luată de autorități (cu ani în urmă) a constat în asfaltarea tuturor străzilor din cartier precum și introducerea canalizării (în acest ultim caz, cu carențe destul de mari). Pe parcurs , aceeași administrație a refăcut imaginea parcului din centrul cartierului, iar vechiul cinematograf ”Solidaritatea” a fost transformat din ruină într-un micuț centru cultural. Pretențiile unui cartier (poartă înspre și dinspre vestul continentului) nu se opresc însă aici. Viața unui număr mare de familii a devenit un coșmar odată cu intensificarea a circulației mașinilor de mare tonaj pe centura de vest a Aradului, centură ce taie Gai-ul în două. Case crăpate, claxoane zgomotoase în orele de vârf , viteză necontrolată și neadaptată la cerințele regulamentare, accidente dese la intersecții, toate din cauza unei supravegheri superficiale a circulației. Un grup de locuitori ai cartierului au și protestat vis-a- vis de acest aspect.
Problemele sunt multe și mari și mărunte, iar administrația actuală a municipiului a invitat locuitorii cartierului la o colaborare. Mai simplu, aceștia au fost sfătuiți să se organizeze într-o asociație non-profit, să vină cu propuneri și proiecte, pentru ca edilii orașului să poată face demersuri și eventual a atrage fonduri europene, în această direcție. La jumătatea lunii iunie 2020, un grup de aproximativ 20 de locuitori din cartierul Gai și-au constituit o asociație cu numele de ” Gai, Cartierul Nostru”, alegându-și un președinte ( Flavius Dumitraș) și doi vicepreședinți ( Gheorghe Fînău și Attila Safran). În aceste zile, la sediul asociației , s-au întâlnit o parte dintre membri, luând ca hotărâre principală, neimplicarea politică a asociației, ci doar o implicare administrativă în proiectele propuse către diferite instituții, persoane juridice și persoane fizice.
Ordinea de zi a ultimei ședințe a asociației ” Gai, cartierul nostru” a cuprins:
- primirea de noi membri
- stabilirea unei cotizații lunare a acestor membri
- prezentare de propuneri și proiecte
- diverse
Cel mai discutat punct a fost, bineînțeles, cel al proiectelor. S-au propus:
1. Sesizarea Gărzii de Mediu pentru a măsura răspândirea noxelor provenite de la întreprinderile din zona industrială precum și de la miile de mașini care circulă zilnic prin cartier pe ”centura” de vest. Având în vedere condițiile vitrege provocate de aceste poluări se propune reducerea taxelor și impozitelor;
2.Curățarea și igienizarea canalului din vecinătatea cartierului (canalul Ier);
3. Ajutor financiar sau material în proiectul asociației de a amenaja ( în perioada sărbătorilor) , pentru copii, parcul din centrul cartierului;
4.Amenajarea unor locuri ( clădiri vechi) pentru o filială a unei bănci și/sau pentru o farmacie;
5.Amenajarea unei treceri de pietoni la intersecția străzilor Tribunul Corcheș ( centura) cu Fagului;
6. Modernizarea și mărirea capacității Capelei din cimitirului din Gai;
7. Amenajarea unui teren de sport ( dimensiuni 40/20 + vestiare ) în zona din vecinătatea noii piețe de lemne de pe strada Poetului, bază sportivă ce urmează să fie administrată de asociația nou înființată;
8. Montarea unei camere video la semaforul de lângă biserica ortodoxă, loc în care s-au întâmplat numeroase accidente.
Mulți dintre membri asociației, care nu au putut lua parte la ședință (din cauza pandemiei) , au participat online printr-un laptop pus la dispoziție de conducerea asociației.
Pentru detalii sau înscrieri , doritorii o pot face pe adresa de mail cartier.gai@gmail.com sau la numărul de telefon: 0722 291 722.
Sursa: ARQ