Maestrul Dorin Frandeș, profesorul Dumitru Șerban și poetul Vasile Dan, Cetățeni de Onoare ai Municipiului Arad

Stire 20.08.2021 0 comentarii

Începând de astăzi, 20 august, municipiul Arad are încă trei Cetățeni de Onoare: Maestrul Dorin FRANDEȘ, prof. univ.dr. Dumitru ȘERBAN și poetul Vasile DAN.  

Titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad” a fost acordat domnului dr. Dorin FRANDEȘ, în semn de recunoaștere a carierei muzicale de excepție, prof. univ.dr. Dumitru ȘERBAN, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional, și domnului Vasile DAN, în semn de prețuire pentru activitatea literară remarcabilă. 

Domnul dr. Dorin Frandeș s-a născut în anul 1949 în Cluj într-o familie de muzicieni, urmează cursurile Liceului de muzică din Cluj-Napoca la clasa de pian. Finalizează în anul 1971 cursurile Conservatorului de muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de dirijat orchestră a maestrului Emil Simion. 

În perioada 1969 – 1971 a fost secretar muzical al Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca, între anii 1971 – 1987 a fost dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, iar între anii 1987 – 2010 a fost dirijorul Filarmonicii de Stat din Arad. Între anii 1992 – 2008 a ocupat și calitatea de director al  Filarmonicii de Stat din Arad. Din 2002 este doctor în științe muzicale cu teza ” GALAXIA Edison-Marconi- implicații estetice ale efectelor curentului electric în sonosferă”. A dirijat toate orchestrele filarmonice din țară, a realizat numeroase concerte simfonice și vocal simfonice sau de cameră în Europa, SUA și Asia. A fost declarat ”Internațional Man of the Year” în anul 1997-1998, este laureat al Premiului de excelență pentru muzică – Arad 2004 și laureat al Premiului Patrimoniului Cultural Național în anul 2005. Este președintele fondator al Clubului Rotary Arad Cetate, a fost premiat cu Diploma Paul Haris și a manageriat un proiect având ca beneficiari tinerii asistați sociali din cadrul DGASPC Arad. 

Pe parcursul întregii sale activități, domnul Dorin Frandeș a reușit să lege indisolubil muzica de Arad și de arădeni de ieri și de astăzi, prin diverse proiecte, precum ” Muzica în cetățile Aradului”, ” Monografia Filarmonicii de Stat” și volumul ” Spații arădene care au găzduit muzică”. 

Domnul prof. univ.dr. Dumitru Șerban s-a născut în data de 03.07.1948, în localitatea Gura Ialomiței, jud Ialomița. A studiat la Institutul de Arte Plastice ” Nicolae Grigorescu” din București, secția sculptură, promoția anului 1977. În anul 2004 își susține teza de doctorat, cu tema ” Simpozionul de sculptură, fenomen al artei contemporane”. Este profesor universitar la Facultatea de Arte și Design Timișoara, din anul 1996, coordonator de doctorate din anul 2007. A fost Decan al Facultății de Artă și Design, între anii 1999-2008 și prodecan între anii 2000-2002 și anii 2008-2009. În calitatea sa de Decan al Facultății de Artă și Design dezvoltă această Facultate la nivelul unei Universități de artă, deschide noi specializări de licență, noi specializări la master și master interdisciplinar este și fondator al Școli doctorale de artă. 

Din anul 2018 este Doctor Honoris Causa al  Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad iar în anul 2020 a primit Ordinul ” Meritul cultural” în grad de ” Cavaler” categoria C – Arte plastice, conferit de Președintele României Klaus Werner Johannis. 

Domnul dr. Dumitru Șerban posedă o vastă activitate expozițională în țară dar și în străinătate în cei 30 de ani de activitate. Este organizator, inițiator, coordonator de simpozioane de sculptură în România dar are și sculpturi monumentale amplasate permanent în străinătate în țări precum, Ungaria, Germania, Liban, Franța, Egipt, Grecia. A fost prezent la numeroase simpozioane internaționale de sculptură monumentală din țară și din lume. 

A debutat cu prima expoziție personală de sculptură în anul 1979 la Galeria Alfa din Arad, de la acel moment până astăzi are la activ peste 17 expoziții cu catalog în țară, 19 expoziții personale în afara României și peste 36 de participări la simpozioane naționale și internaționale. A fost premiat în țară și în străinătate cu peste 17 premii. A participat la numeroase expoziții de grup, naționale și internaționale dar și la numeroase expoziții colective-bienale, trienale. 

Domnul Vasile Dan s-a născut în data de 08.05.1948 în comuna Chețani, județul Mureș. A efectuat școala gimnazială în Chețani, a urmat liceul ” George Barițiu” din Cluj-Napoca. Este licențiat al Facultății de Filologie, din anul 1972, la Oradea și a Facultății de Ziaristică din București, din anul 1985. 

A fost profesor de limba și literatura română în localitatea Milășel, instructor cultural în Lipova, redactor – șef la revista ”Vatra”, bibliotecar la Biblioteca Medicală din Arad, redactor-șef și fondator al revistei de cultură ” Arca” . A debutat în presă cu poezia ” Clopote”, revista ” Steaua” din Cluj Napoca, nr. 6/1967, iar cu volumul de poezii ” Priveliștile” apărut în anul 1977 primește Premiul de debut al editurii ”Facla”. Este colaborator la cele mai importante reviste literare din țară ” Steaua” din Cluj-Napoca, ”România literară” etc dar și la reviste din Germania, Serbia, Canada. Este autorul a 19 volume de versuri, poeme și eseuri. 

Domnul Dan Vasile are în palmares numeroase premii primite dar și distincții precum, Ordinul Național Pentru Merit, în grad de ofițer, acordat în anul 2000 de Președintele României, Emil Constantinescu; Ordinul Meritul Cultural, în grad de ”Cavaler” pentru realizări artistice și promovarea culturii, acordat de Președintele României, Traian Băsescu, Categoria A – Literatură și Premiul Special ” Principesa Margareta a României” 2006. 

Este președintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN, Centrul Român. 

Alte titluri și distincții acordate în cadrul aceluiași eveniment

Tot astăzi, în cadrul Ședinței festive a Consiliului Local Municipal în cadrul căreia s-au acordat titluri și distincții cetățenilor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea orașului și la promovarea imaginii orașului în țară și în străinătate, au mai fost acordate  opt Titluri „Pro Urbe”, opt... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine