Național 31.12.2019 ⋅ 0 comentarii
Mesajul adresat românilor de Regele Mihai I de Crăciun 1989 este puțin cunoscut de societatea românească și mai ales de tânăra generație. El a fost transmis de Radio Europa Liberă în noaptea de Anul Nou, pe 31 decembrie 1989.
După 30 de ani de când a fost rostit, el rămâne – probabil – cel mai important mesaj adresat din exil românilor de către Regele Mihai I, conform familiaregala.ro.
”Români, românce,
Niciodată în preajma Sfintelor Sărbători și a sfârșitului de an nu am avut inima atât de adânc îndurerată ca astăzi, când, cunoscând tragica situație actuală din țară, mă adresez vouă.
Distrugerea sistematică impusă de o dictatură nebunească în toate sectoarele vieții, a tradiției și culturii românești, a zguduit puternic conștiința universală: voci autoritare venind de pretutindeni s-au ridicat ca să influențeze procedeele antiumane ale regimului din România. A sosit, deci, momentul ca țările democratica care au denunțat această tiranie distrugătoare să afirme realitatea și unitatea Europei în jurul drepturilor individului și ale națiilor, tocmai în anul care comemorează cea de a 40-a aniversare a proclamării ” Drepturilor Omului”. Este urgent să se treacă la fapte.
Cu două luni în urmă, am făcut o declarație, mulțumind celor care au arătat adevăratul aspect al dictatorului și al ”dicktatelor” sale. Acum fac un apel tutror țărilor democratice ca, unite, să oprească diabolica și criminala acțiune desfășurată de un guvern iresponsabil.
Acest apel se adresează mai cu seamă statelor care, la Yalta și anterior, se angajaseră față de țărie eliberate de nazism a lua măsurile politice și economice care li se cuvin.
În lumea actuală s-a manifestat recent o dorință imperioasă de limpezime și reformare: vechile partide unice apar astăzi ca niște monștri ”antediluvieni”, meniți a dispărea dacă nu se transformă. Pluralismul în viața politică va înlocui în curând organizațiile monolitice și desigur că această schimbare se va impune și în România.
În prezent, conducătorii români se agață de putere încercând să se ascundă și, astsă stăvilească înaintarea reformelor pornite în Uniunea Sovietică din pură necesitate economică. Ei se căznesc a-și justifica politica de așa-zis progres și de îmbunătățiri ce s edovedesc însă minciunci sfruntate în experiența zil... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății