Național 06.03.2021 ⋅ 0 comentarii
”Cei adormiți ştiu ce facem pentru ei şi simt când îi pomenim cu dragoste, punem lumânări şi flori pe mormânt şi sărutăm sfânta cruce de cu nădejdea învierii celei de obşte. Lumânările pe care le aprindem pe morminte sunt lumânările credinței și ale nădejdii creștine că sufletul omului este nemuritor, iar trupul său va învia la cea de a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos” – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Astăzi, 6 martie, în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), Biserica noastră face pomenirea moșilor și strămoșilor trecuți în viața de dincolo și pe care îi numește "adormiți". Un termen deloc întâmplător, care are înțelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Chiar Mântuitorul, când ajunge în casa lui Iair a cărui fiica de numai 12 ani murise, spune: "Nu plâgeți; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).
De o frumusețe aparte această zi a pomenirii tuturor celor adormiți ai noștri, părinți, frați și surori, când, în timpul Sfântei Liturghii, urmată de slujba Parastasului, viii și morții își dau mâna nevăzut în rugăciune, fum de tâmâie, colivă și lumina lumânărilor.
RUGĂCIUNE PENTRU CEI ADORMIȚI
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toa... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății