Național 18.03.2020 ⋅ 0 comentarii
"Omenirea trebuie să înveţe să fie fericită. Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie, care e fericire şi pace"- George Enescu
Începând de astăzi, miercuri,18 martie 2020, de la ora 9.00, "Festival Internaţional George Enescu online" oferă oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate, conform festivalenescu.ro.
Festivalul Enescu îşi aduce astfel contribuţia în lupta pe care umanitatea o duce împotriva Covid-19, urmând modelul marelui compozitor George Enescu, care s-a implicat în ajutorarea răniţilor din primul război mondial, prin puterea vindecătoare a muzicii. Festivalul Enescu îşi îndeamnă publicul să respecte regulile de distanţare socială şi, în loc să cumpere bilete la concerte, să facă donaţii pentru organizaţiile neguvernamentale credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente şi materiale necesare rezistenţei în faţa virusului.
În semn de omagiu şi de compasiune pentru Italia, pentru oamenii şi artiştii săi, deschiderea Festivalului Enescu online, care va avea loc miercuri, 18 martie 2020, la ora 9.00 am, va fi cu Recviemul de Verdi, interpretat de Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, dirijor Fabio Luisi; soprană Hibla Gerzmava; mezzosoprană Veronica Simeoni; tenor Piero Pretti; bas Riccardo Zanellato.
Pe urmele lui Enescu
În timpul Primului Război Mondial, maestrul George Enescu a fost sanitar la spitalul militar condus de profesorul Ion Moscu şi a înfiinţat o orchestră simfonică menită să aducă alinare răniţilor. Luni întregi a cărat răniţii între sala de operaţie şi saloane. Apoi le cânta la vioară. Pentru George Enescu, muzica era "limba care vorbeşte tuturor inimilor", "o forţă" care vindecă. El susţinea că un artist nu trebuie să fie preocupat numai de arta sa, ci şi de destinul omenirii.
După modelul lui George Enescu, Festivalul Enescu nu numai că dăruieşte publicului muzica sa, dar transmite şi un mesaj de responsabilitate socială: este vital ca oamenii să asculte recomandările autorităţilor şi să stea la distanţă fizică unii de alţii în această perioadă, păstrând însă apropierea sufletească, bunătatea şi respectul reciproc; este esenţial ca fiecare să contribuie după puterile sale la rezolvarea crizei, inclusiv prin donaţii.
"Plecând de la exemplul lui George Enescu din primul război mondial, putem spune că în lupta împotriva Covid-19, linia frontului este în viaţa fiecăruia dintre noi, în casele noastre. Dar în prima linie sunt în acest moment medicii, asistentele şi spitalele. De aceea, recomandăm publicului să contribuie în acest război: să respecte regulile transmise de autorităţi pentru a preveni răspândirea rapidă a virusului, să se informeze din surse sigure şi oficiale şi să doneze pentru organizaţiile neguvernamentale credibile şi cu experienţă care strâng bani pentru a achiziţiona echipamente şi materiale pentru medici, asistente şi spitale. În acest moment, riscul cel mai mare acolo este. Donaţiile se pot face de acasă, prin sms sau online. Tema Concursului Enescu din acest an este Frumuseţe în viaţă. Generozitatea, solidaritatea umană şi muzica aduc frumuseţe în viaţa noastră, chiar şi în vremuri atât de grele", a declarat, conform aceleiași surse, Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.
Programul Festivalului Enescu Online - Prima Lună
18-21 martie 2020: Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentaţie a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonică Recviem, de Giuseppe Verdi. Cei patru solişti sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti şi basul Riccardo Zanellato.
22-25 martie 2020: Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră op. 6 - de Niccolo Paganini şi Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.
26-29 martie 2020: Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrului Lawrence Foster şi avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internaţional "Arthur Rubinstein" 2017). În program: Adrian Pop - "Solstice" pentru orchestră; Chopin - Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 şi Lutosławski - Concert pentru orchestră.
30 martie-2 aprilie 2020: Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, Suita "Imagini" pentru orchestră de Claude Debussy.
3-6 aprilie 2020: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Solişti sunt doi muzicieni de calibru internaţional: soprana Anna Caterina Antonacci şi pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paga... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății