Național 06.06.2021 ⋅ 0 comentarii
Ce seară, ce emoție, ce sfântă bucurie! Ca o poveste care n-ai mai fi vrut să se termine, așa a fost seara de astă seară, la Teatrul de Vară din Arad, acolo unde Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a bătut toaca sunetului a „Jertfă de seară”, susținând un concert de cântece bisericești și patriotice împreună cu Orchestra „Rapsodia” din Arad.
În prima parte a concertului, după cum frumos a spus Părintele Protopop Flavius Petcuț, prin cântările bisericești dumnezeiesc interpretate de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” s-a trecut „extra muros ecclesiae”, dincolo de zidurile bisericii, făcându-se mărturia a ceea ce noi am văzut, am crezut, știm și mărturisim, chiar dacă mulți dintre contemporani se grăbesc în a recepta acest gen de muzică ca fiind așezat exclusiv „inter muros ecclesiae” (între pereții bisericii). S-a cântat „Hristos a înviat!” și s-au făcut auzite în incinta Teatrului de Vară din Arad cântările vecerniei în 8 glasuri înregistrate pe CD-ul lansat în această seară și de care s-au bucurat toți participanții, acesta fiindu-le oferit în mod gratuit. S-a cântat din suflet pentru suflete și astfel putem spune că în seara de 6 iunie 2021, Dumnezeu a mers la Teatrul de Vară, că doar „Vrednic ești în toata vremea a fi laudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu...”
Așezați fiind în duh de rugăciune, partea a doua a concertului a adus inimilor și sufletelor arădenilor de toate vârstele prezenți la acest concert, altfel de vibrații. Vibrații pe care doar cântecele patriotice le pot aduce la lumină. Pe scenă a urcat Orchestra „Rapsodia”, iar ca invitat special, maestrul Petru Pașca. Zâmbetul permanent al Dirijorului Vasile Rus și al artiștilor, emoția și dăruirea Maestrului Petru Pașca, care anul acesta a împlinit 50 de ani de activitate cultural-artistică, au făcut ca măștile de protecție purtate de spectatori să devină aproape invizibile sau să transfere bucuria sufletului în lumina ochilor.
Auzite s-au făcut pe scena Teatrului de Vară nume dragi, nume cu rezonanță atât pentru cei care le-au rostit cât și pentru cei care i-au cunoscut.
Întâi Maestrul Petru Pașca, emoționat, vizibil emoționat, a evocat figurile marcante ale mentorilor săi, covăsânțeanul Ioan T. Florea și taragotistul Dumitru Fărcaș, dedicându-le interpretările pline de dragoste din această seară.
La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, prezent în mijlocul arădenilor, a mulțumit tuturor pentru momentul de excepție trăit în această seară, în comuniune, în bucurie, împreună, după o perioadă în care nu ne-am mai putut bucura de astfe... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății